vent previst per dimecres 8 desembre
vent previst per a dimecres, 8 de desembre del 2021. Font: windy

La borrasca Barra marcarà el decurs dels propers dies a bona part de la façana atlàntica europea. Una petita baixa, “filla” de la borrasca Barra, comportarà una ventada important a bona part de Catalunya i també a Barcelona, on es podran superar els 70 km/h.

Una borrasca secundària accelerarà el vent

La borrasca Barra afectarà directament el temps del Regne Unit, França i part del litoral cantàbric, però d’una forma més indirecta també Catalunya.

Mapa isobàric previst per a la matinada de dimecres en què es veu el front que ens ha de creuar i la baixa secundària. Font AEMET

Una petita borrasca secundària, “filla” de la borrasca Barra, portarà una gran ventada. Abans, però, durant la nit i matinada de dimarts a dimecres ha de creuar-nos una línia frontal, amb algun petit ruixat associat.

Un cop passi el front serà quan el vent s’accelerarà i guanyarà intensitat a bona part de Catalunya, en un dimecres ventós que recordarà, tant en extensió com en intensitat, a la ventada de diumenge.

Ratxes de vent de més de 70 km/h

Els models meteorològics tornen a descriure un dimecres amb ratxes de vent que podran ser de més de 70 km/h a molts indrets del centre i sud de Catalunya, amb un nou màxim que es preveu al prelitoral de Tarragona o sud de Barcelona, on el vent podrà manxar a més de 100 km/h, de mestral i ponent.

Aquest vent també es preveu que pugui bufar amb intensitat forta a Barcelona on alguns models apunten que les ratxes de vent es podrien acostar als 80 km/h a Collserola i moure’s al voltant dels 60-70 km/h a la trama urbana.

En el cas de Barcelona, s’espera que el gruix arribi de cop a mig matí de dimecres i tingui el primer màxim entre el matí i el migdia. Després d’una petita treva amb un vent menys intens durant la tarda, el vent es podria intensificar la matinada de dimecres a dijous en un episodi de vent que, al conjunt català, es podria allargar fins divendres.

Primers avisos del Meteocat

Davant d’aquesta situació, el Meteocat ha emès ja els primers avisos en relació amb les fortes ventades previstes per a dimecres que afecten bona part de les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona, així com la Catalunya central.

Avís per vent per a dimecres, 8 de desembre del 2021. font: Meteocat

L’avís, que s’allarga durant tot el dia de dimecres, indica la possibilitat que es puguin superar els 70 km/h a totes aquestes comarques.

Protecció Civil ha activat el pla Ventcat pel fort vent previst per a dimecres.

Més fred arreu i més neu als Pirineus

Com a conseqüència d’aquest canvi de temps, la temperatura tornarà a baixar clarament després d’un parell de dies en què hem vist una petita remuntada. Així, tornaran els migdies sense escalfor i les nits fredes. Una fredor accentuada pel vent, que farà que es noti encara més la sensació de fred.

A més a més, es tornarà a reactivar la nevada, especialment al vessant nord dels Pirineus. S’iniciarà la matinada de dimecres a cotes mitjanes i altes i baixarà a les valls a partir del migdia, però sempre especialment al vessant nord.

La neu donarà una treva dijous al matí, però es podria perfilar una altra nevada de jet potent entre dijous al vespre i dissabte al migdia, amb una neu que podria tornar a deixar gruixos molt importants als Pirineus, sempre amb més abundància al vessant nord. La neu anirà fluctuant de cota, però tornarà a visitar amb recurrència el fons de les valls.