Màximes 23 de novembre 2022

El tastet de tardor plena que vam viure dimarts va ser flor d’un dia, mai millor dit. Un vist i no vist. El termòmetre ha tornat a disparar-se a l’alça aquest dimecres a causa del vent de ponent, superant, i amb escreix, la marca dels 20 graus a la ciutat. La temperatura màxima ha pujat entre 7 i 9 graus respecte a dimarts, un ascens que ha fet que haguéssim de passar de la jaqueta gruixuda a la màniga curta en qüestió d’hores.

El vent de ponent, el responsable del descontrol tèrmic al litoral i el prelitoral

L’ambient de màniga curta de dimecres al migdia era exclusiu del litoral català i punts del prelitoral, terra endins, malgrat la suavitat tèrmica, la temperatura no era ni de bon tros tan elevada.

Temperatura a les 14 h. Font: Meteocat

El causant d’aquesta suavitat tèrmica prop del mar ha estat el vent de ponent, el qual era impulsat per una borrasca atlàntica centrada a l’oest d’Irlanda.

Ratxes de vent de ponent a les 13 h. Font: Arome/ Meteociel.fr

El vent de ponent, després de creuar la península Ibèrica, arriba eixut i molt reescalfat a la costa catalana i al País Valencià. Per bé que inicialment és un vent humit i fresc —i sovint associat a precipitacions— un cop davalla dels relleus muntanyosos que va trobant (la Meseta, el sistema Ibèric i en especial la serralada prelitoral i litoral) perd el contingut d’humitat i s’escalfa. Això fa que la temperatura es desfermi sobretot quan arriba a la costa.

15 màximes superiors als 20 graus aquest novembre a l’Observatori Fabra

Si hi ha un observatori que pot posar en context la bonança de dimecres, aquest és l’Observatori Fabra de Barcelona, el qual anota dades sistemàtiques de temperatura des de fa 109 anys.

Avui al Fabra han superat els 21 ºC, un valor que malgrat quedar lluny del rècord en un mes de novembre (26,4 ºC l’any 1985), sí que és remarcable per ser la quinzena màxima superior als 20 graus mesurada el mes de novembre. Mai fins ara s’havien mesurat tantes màximes de més de 20 graus en aquest punt de Barcelona. El rècord anterior era de nou màximes de 20 graus els anys 2015 i 2020.

A l’aeroport del Prat la temperatura màxima ha fregat els 24 ºC. Amb la d’aquest dimecres ja es computen 18 màximes de més de 20 graus, nou rècord absolut de màximes superior a aquest llindar en un mes de novembre.

Normalització del termòmetre els pròxims dies

Les màximes descontrolades de dimecres no es repetiran els pròxims dies. Dijous s’espera que ja no bufi el vent de ponent i que el termòmetre reculi entre tres i quatre graus. Aquest descens del termòmetre tindrà continuïtat en endavant.

Es preveu que la temperatura es normalitzi el cap de setmana, amb màximes a l’entorn dels 16 graus i mínimes inferiors als 10 graus a Barcelona.

Temperatura màxima (en vermell) i mínima (en blau) previstes a Barcelona. Previsió per conjunts (ECMWF)