canvi de temps a Barcelona
La temperatura baixarà de forma clara la setmana vinent

La Castanyada i Tots Sants han tornat a portar-nos temperatures suaus, un fet que, tot i algunes excepcions, va sent cada cop més habitual des de fa alguns anys.

Fronts atlàntics i vent reescalfat

El temps de cara al cap de setmana continua anunciant-nos ambient càlid per a les dates, però també, com a novetat, la presència del vent. La retirada de l’anticicló cap a l’oest de les Açores afavorirà el pas de borrasques atlàntiques i de sistemes frontals associats que creuaran amb celeritat.

Dissabte, de nit i matinada, un primer front deixarà plugims en punts de Ponent i al Pirineu. Entre la tarda i el vespre n’arribarà un segon que deixarà precipitacions al Pirineu i en sectors de l’oest i l’interior de Catalunya. Aquest front obrirà les portes al vent de ponent i garbí, que al llarg de la tarda de dissabte ja es farà notar a Barcelona,on podrà implicar ratxes superiors als 40 o 50 km/h en alguns punts.

El vent de l’oest dispararà el termòmetre a l’alça: dissabte es preveu una temperatura màxima de 23 o 24 graus a Barcelona!

Fortes ventades de cara a diumenge

Diumenge, una profunda borrasca atlàntica amb el centre emplaçat al sud de la Bretanya a primera hora del dia, creuarà França amb celeritat i també afectarà Catalunya de forma indirecta.

El pas de la borrasca generarà fortes ventades a la façana atlàntica francesa, on se superaran els 100 km/h, però també es farà notar a Catalunya, especialment a Ponent, el prelitoral i el litoral de Barcelona i Tarragona.

Diumenge el vent de ponent serà notícia a Barcelona, on es farà sentir entre el matí i el vespre. Algunes ratxes podrien superar els 70 km/h. El cel es mantindrà força canviant i, fins i tot, a primera hora podria escapar-se algun xàfec breu.

El vent accentuarà la sensació de fredor malgrat que el termòmetre continuarà assenyalant registres lleugerament superiors als 20 ºC.

El panorama no variarà gaire de cara a dilluns, tot i que el vent no bufarà amb tanta energia a la ciutat. L’arribada d’un nou front deixarà ruixats a darrera hora a l’oest de Catalunya i al Pirineu, difícilment a Barcelona.

WRF / Meteociel
El vent podria assolir els 70 km/h a Barcelona diumenge al migdia. Font: WRF/ Meteociel

Vent del nord i ambient més fred a partir de dimarts

El vent tendirà a girar cap a mestral a partir de dimarts, un fet que afavorirà l’aproximació d’una massa d’aire clarament més freda procedent de latituds més elevades. La massa d’aire polar marítima s’encarregarà de fer recular el termòmetre i aportar-nos registres de plena tardor a les acaballes de la setmana i de cara al cap de setmana vinent.

La neu visitarà el Pirineu a cotes cada cop més baixes a partir de dimecres, i també s’espera que de cara a dijous acabem obrint el paraigua a Barcelona.

La pluja podria guanyar protagonisme a partir del cap de setmana vinent per bé que falten molts dies i és impossible poder-ho concretar a hores d’ara.

wetterzentrale
Meteograma de Barcelona. Font: Wetterzentrale.de

A btveltemps seguirem, com sempre, el minut a minut i l’evolució dels mapes del temps de cara als pròxims dies.