Sol implacable a Sant Andreu. Marta Pérez

Calor amb nits de mal dormir i tardes a prop dels 35 graus

Fa dies que les temperatures s’estan enfilant cada dia una mica més. Aquest divendres ja hem despertat amb temperatures de mínima tropical, amb valors de 21 a 23 graus a gran part de l’àmbit barceloní. Fins i tot a l’Observatori Fabra ja s’ha produït la primera mínima tropical del 2021. Una zona que encara no havia tingut mínimes per sobre dels 20 graus, enguany.

Només un raconet, el Rectoret, no ha tingut mínima tropical, encara

Perspectiva de més calor

Les previsions per al cap de setmana, dilluns i dimarts, ens denoten la presència d’una dorsal en altura que anirà escalfant encara més el mercuri.

Si ens fixem en l’evolució de la temperatura a 850 hPa (uns 1.500 metres d’altura i bon nivell per veure les irrupcions d’aire càlid i fred), entre aquest divendres i el dilluns hi haurà una clara pujada de temperatura. Uns sis o set graus en aquests dies que es traduirà també en una pujada clara de temperatura en superfície.

Temperatura a 1.500 m aprox. el divendres, 11, al migdia. Valors de 14 a 16 graus sobre Catalunya. Model Arpege de Meteociel

Aquests divendres està fent calor, però com podem comprovar al mapa encara no són valors d’onada de calor. Això vol dir que ens mourem entre els 26 i els 30 graus a la majoria de barris de Barcelona. Un xic per sobre a la plana vallesana.

Temperatura a 1.500 m aprox. el dilluns, 14, al migdia. Valors de més de 20 graus sobre Catalunya. Model Arpege de Meteociel

La pujada de temperatura és clara en aquest segon mapa, que ja mostra valors (a 1.500 m aproximadament) de més de més 22 graus. D’aquesta manera, la temperatura de cara a diumenge i dilluns és quan tocarà sostre, amb màximes de 30 a 35 graus a gran part de l’àmbit metropolità i nits d’insomni.

Per si fos poc, una mica de vent de ponent

Diferents models ens indiquen que de cara a dilluns hi haurà moments de vents terrers, entre ponent i garbí. Això sumat a la massa d’aire càlida que tindrem a sobre, pot fer disparar la temperatura de forma puntual i transitòria. En el cas que aquest vent de ponent es presenti a la regió metropolitana amb aquesta calor a la baixa troposfera, podria fer de dilluns un dia tòrrid i molt ressec a Barcelona. No serien difícils valors de 37 o 38 graus a la plana vallesana i de 35 graus a la falda de Collserola.

Sortida de vents del model Arpege per a dilluns, 14, al matí. Vents eixuts i molt càlids a l’entorn barceloní

La calor no afluixarà i tampoc no plourà

Aquest divendres serà l’únic dia en què hi haurà ruixats i tronades a Catalunya. A l’entorn metropolità arribaran desgastades, i no faran que s’apaivagui la calor. Ans al contrari, suposaran un imput de xafogor que ens farà descansar pitjor aquesta propera nit. Només a prop del Montseny plourà amb més cara i ulls. Els propers dies quedarem en el braç ascendent de la massa càlida, cosa que desplaçarà les tempestes més cap el sud peninsular.

Temperatura a 500 hPa (uns 5500 m d’altura) amb una petita gota freda al sud-oest peninsular. Model Arpege

S’apleguen, doncs, tot els ingredients perquè fins dimarts de la setmana vinent parlem de calor i sequera extrema: entrada d’aire càlid a tots nivells, dorsal en altura amb absència de tronades i vents terrers locals que disparen la temperatura.