Alfons Puertas- Fabra
Albada del 9 de febrer de 2021. Foto: Alfons Puertas

Sense superar el rècord històric de l’any passat, el febrer d’aquest 2021 ha entrat de nou per la porta grossa en els mesos de febrer més càlids registrats a Barcelona. Febrer ha fet de març.

Els darrers tres febrers, entre els quatre més càlids registrats

L’ombra del canvi climàtic torna a escena quan es comprova que, per tercer any consecutiu, al febrer no ha fet el fred que calia.

De fet, ha reflectit gairebé a la dècima les mitjanes del mes de març.

Els febrers del 2019, 2020 i 2021 se situen entre els quatre més càlids registrats a l’Observatori Fabra, una dada contundent i reveladora i que ha comportat, entre altres coses, que superar la marca dels 20 ºC al mes de febrer sigui un fet que hagi passat de totalment excepcional a simplement poc usual.

Després d’un inici d’any extremadament fred, el temps ha quedat estancat en una mena de març perpetu des del 15 de gener. Oficialment el març comença avui, però meteorològicament ja fa més de 40 dies que hi som.

El quart registre més càlid a l’Observatori Fabra

Els 11,6 ºC de mitjana registrats de mitjana a l’Observatori Fabra durant aquest mes de febrer queden doncs a només tres dècimes del podi dels mesos de febrer a l’Observatori Fabra, amb dades meteorològiques des de fa més de 100 anys.

  • Febrer 2020 – 12,8 ºC
  • Febrer 1990 – 12,5 ºC
  • Febrer 2019 – 11,9 ºC
  • Febrer 2021 – 11,6 ºC
  • Mitjana de febrer 1991-2020 – 9,4 ºC

Aquesta dada supera en més de 2 ºC (2,2 ºC) la mitjana del mes de febrer per al període 1991-2020, una dada que posa de manifest l’excepcionalitat de la suavitat d’enguany.

El febrer amb menys sol des del 2003

El cas de les temperatures mínimes ha estat clau en aquesta suavitat excepcional.

De fet, només el febrer dels anys 1990 i 2020 (amb 9 ºC de temperatura mínima mitjana) superen el 2021, que ha quedat en 8,2 ºC, molt a prop de les temperatures mínimes mitjanes del mes d’abril.

I és aquí on la presència de núvols també hi ha pogut contribuir amb força.

Les dades de l’Observatori Fabra ens diuen que ha estat el febrer amb menys sol des del 2003, fa 18 anys. Aquesta presència de núvols dificulta el refredament nocturn, ja que l’escalfor emmagatzemada durant el dia no pot escapar de nit (o, si més no, li costa més).

Dades semblants a la resta de Barcelona

A Barcelona ciutat les dades es repeteixen.

Sergi Corral, observador meteorològic del barri de Sant Andreu i amb una sèrie de dades de més de 15 anys, va apuntar que a la seva sèrie no hi havia hagut mai temperatures mínimes tan altes en un mes de febrer, ni pel que fa a les mitjanes ni pel que fa al valor absolut.

Cap dia per sota dels 6 ºC de mínima i cap màxima per sota dels 10 ºC en un febrer que continua marcant una clara tendència a l’alça pel que fa a la temperatura.

Febrer ha tornat a fallar…per tercer any consecutiu.

Comparteix a: