Pluja acumulada 11 i 12 juny Barcelona i Catalunya
Mapa de precipitació acumulada. Font: Meteored-ECMWF

L’episodi d’inestabilitat marcada dels darrers dies encara no ha dit la darrera paraula. En el cas de Barcelona, la pluja més abundant s’espera de cara a les pròximes hores. La precipitació, que ja s’ha iniciat dimarts al migdia, tindrà continuïtat, tot i algunes pauses, fins dimecres a darrera hora del dia.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la prealerta del pla Inuncat davant el pronòstic del Meteocat de pluja intensa a nombroses comarques.

Fins quan plourà a Barcelona?

L’episodi plujós que s’ha activat dimarts al migdia s’allargarà fins a darrera hora de la jornada. Es tractarà de pluja d’anar fent, tot i que en alguns moments podrà descarregar amb intensitat moderada. Al final del dia es podran superar els 20 litres per metre quadrat en alguns punts de la ciutat de Barcelona.

Mapa d’altura (5.500 m) en què s’observa el pas d’un solc d’aire fred per damunt de Catalunya. Font: Meteored-ECMWF

Dimecres ens creuarà pel damunt el solc d’aire fred, amb valors de fins a -20 ºC a la capa de 5.500 m. Aquest context afavorirà la reaparició de les precipitacions, en molts casos en forma de tempestes. Tot sembla indicar que la pluja farà acte de presència a Barcelona i al litoral central en dos moments: a primeres hores del dia, en forma de ruixats dispersos prop de la costa, i sobretot entre darrera hora de la tarda i el vespre, moment en què es preveu l’arribada de tempestes intenses procedents de l’interior del Catalunya i el prelitoral nord.

Davant la previsió de pluja intensa, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès diversos avisos de cara a les pròximes hores. En el cas del Barcelonès es preveu que puguin caure més de 20 litres en 30 minuts (avís de grau baix, 1/6) entre les 8 h de dimecres, 12 de juny, i les 2 h de dijous, 13 de juny.

Els avisos d’intensitat abracen nombroses comarques del litoral, l’interior i el nord-est. Els avisos d’intensitat són de grau màxim 3/6 en el cas del Berguedà, el Ripollès i Osona, fet que indica que hi ha entre un 70 i un 100 % de probabilitat que puguin caure-hi més de 20 litres en 30 minuts.

Davant de l’emissió d’aquests avisos d’intensitat de precipitació per part del Servei Meteorològic de Catalunya, Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Inuncat.

Registres de més de 30 litres a Collserola i punts del prelitoral: un regal per als boscos i el verd urbà

L’escenari meteorològic d’aquesta setmana és un veritable regal per al verd urbà i per als boscos de Collserola, conscients que som al juny, un mes estadísticament eixut a Barcelona. Al juny, de mitjana només cauen 31,8 l/m² a l’Observatori Fabra (període 1991-2020). El juny és el segon mes més sec de l’any, darrere el juliol (29,8 l/m²) i davant de l’agost (32,4 l/m²).

Als registres de pluja, dilluns, 10 de juny, a Barcelona (fins a 47 litres a la Vila Olímpica, però només 1 litre a l’Observatori Fabra) caldrà sumar-hi la precipitació més general i abundant d’aquest dimarts, i la que es preveu al llarg de dimecres.

Alguns models pronostiquen que entre dimarts i dijous podrien acumular-se entre 30 i 40 litres per metre quadrat en total a punts de Barcelona i a Collserola.

Les precipitacions aniran de baixa dijous de matinada. Podrien reaparèixer, però a mitjans de la setmana vinent, a causa de l’arribada d’un nou embossament d’aire fred en altura.