Ha estat el serial de l’estiu a les platges de Barcelona: la posta d’una tortuga careta a la platja de la Mar Bella. Un fet insòlit que fins ara no s’havia arribat a documentar mai a la ciutat.

Tot va començar amb un vídeo penjat a les xarxes socials

Mar Balseiro, Gabriela Martínez, Kilian Colomer i David Deidán es trobaven a la platja de la Mar Bella de Barcelona la nit i matinada del 14 de juliol. Els joves van sentir soroll a tocar les roques de l’espigó, a prop de l’aigua, i van veure que procedia d’una gran tortuga que havia quedat atrapada sota una reixa d’obra. Desconcertats, i sense saber massa què fer davant aquella situació tan insòlita, van decidir ajudar-la i reintroduir-la al mar.

Les imatges de la tortuga les van penjar a les xarxes socials i, fou gràcies a això, que la Fundació CRAM es va posar en contacte amb ells per tal de localitzar i valorar “in situ” l’estat de salut de la tortuga.

Un cop a la platja, els tècnics de la Fundació CRAM, així com altres experts de la Generalitat, del Projecte Caretta a la Vista i els Agents Rurals van analitzar els rastres que havia deixat la tortuga valorant l’alta probabilitat que l’animal hagués fet una posta.

Es va comprovar que, efectivament, la tortuga havia fet una posta, però malauradament en una zona massa propera a l’aigua, ja que un temporal en podria danyar els ous. Per a aquest motiu es va decidir traslladar el niu en una zona més allunyada, a uns 50 metres de l’aigua.

Dels 77 ous que contenia la posta, 60 es van traslladar l’endemà a la nova ubicació. Va ser una feina molt precisa, ja que va caldre reproduir exactament les característiques del niu original. La zona es va delimitar amb una tanca perimetral i es va procedir a vigilar-la les 24 hores del dia.

La resta d’ous, 17, es van dur a les incubadores del CRAM i al Zoo de Barcelona. Les tortugues solen trigar uns 60 dies en descloure després de la posta.

Possible retorn de la mare al cap de 15 dies

Els experts van alertar que les femelles solen tornar al lloc on posen els ous al cap de 15 dies. De fet, poden pondre ous dues o tres vegades durant la temporada de nidificació. Per això, calia que cap a finals de juliol s’estigués especialment alerta davant la possibilitat d’una segona posta.

Caldria, així doncs, estar atents a possibles marques d’activitat de la tortuga a la sorra sobretot de matinada, abans les màquines de garbellat fessin la seva tasca o que arribés la gent a la platja. En cas de localitzar la tortuga es valoraria el seu estat de salut i se’n faria el marcatge per tal de poder-la seguir.

Inicialment varen establir torns de vigilància de tres hores, realitzats per part de voluntaris del CRAM i d’altres entitats. Per tal de poder-ho fer viable, es va obrir el projecte a la ciutadania. Es va fer una crida al voluntariat i en només unes quantes hores van rebre més de 1.500 sol·licituds.

Els voluntaris escollits havien de fer una formació d’una hora i mitja. Es van establir torns previstos, inicialment, fins al 13 de setembre.

Les tortugues van néixer abans d’hora

Malgrat que normalment l’eclosió dels ous sol trigar 60 dies, el dia 28 d’agost, el dia 46 d’incubació, van néixer les primeres cinc tortugues a causa de les altes temperatures registrades al llarg de l’estiu. Les cinc tortugues es van traslladar a les instal·lacions del CRAM on formaran part del projecte de cria en captivitat Headstarting. Es tracta d’un projecte que es realitza tant al CRAM com en d’altres centres del litoral mediterrani espanyol i  que consisteix en tenir els animals al voltant d’un any, fins que arriben a un pes i a unes mesures adequades per poder evitar la majoria de depredadors.

El mateix dia 28 al vespre en van decloure més ous. Com que la previsió meteorològica anunciava mala mar, es va decidir esperar al dia 29 al matí per valorar si s’alliberaven al mar, o encara no.

Finalment, a primera hora del matí del 29 d’agost es va procedir a retornar al mar 32 cries. Es van retirar vuit exemplars que, juntament amb els cinc de la primera jornada, es van traslladar a la Fundació CRAM, per tal de ser criades en captivitat fins que aconsegueixin un pes òptim per a la seva reintroducció al medi natural, i afavorir-ne així la supervivència.

El dia 30 d’agost va finalitzar el procés d’eclosió dels ous, en van néixer 10 més i en van trobar una enterrada a la sorra.

El balanç final fou de 56 tortugues que van emergir de forma natural, a banda dels que es van incubar de forma artificial al CRAM.

Per què estan augmentant aquest tipus d’esdeveniments a les platges catalanes?

En els darrers 15 anys aquests episodis han anat a més a Catalunya, i des del 2014 gairebé cada estiu hi ha hagut algun intent de nidificació, sobretot al Delta de l’Ebre i al Maresme.

El 2020 destaca, de moment, a banda del niu de Barcelona, dos nidificacions a Vilaseca i una a la barra del Trabucador, prop de 400 ous, igualant rècord del 2018.

El canvi climàtic està modificant les condicions ambientals de les nostres costes: la temperatura superficial del mar i la temperatura de la sorra. Això ha fet que la població s’hagi desplaçat de Grècia i Turquia, on l’aigua del Mediterrani sol estar sempre més calenta,  cap a Itàlia, primer, i ara també cap a França i Espanya. Es tracta de tortugues que busquen noves zones per reproduir-se, ampliant així la seva àrea de distribució.

Els experts també destaquen el el sexe de les tortugues ve determinat per la temperatura d’incubació del niu. L’escalfament global està afavorint la feminització de les poblacions, un fet que podria suposar un problema de supervivència en el futur. És per això que la formació de noves colònies a latituds més altes podria ser més favorable en la determinació del sexe.

Com és la tortuga babaua o careta?

La tortuga careta o tortuga babaua (“Caretta caretta”) és una tortuga marina que viu als mars tropicals i subtropicals, però que també es troba amb freqüència al Mediterrani. És una espècie explotada durant segles, amb molts problemes al Mediterrani. Es tracta d’una tortuga protegida i catalogada com a vulnerable. El Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (pendent d’aprovació) considera l’espècie en perill d’extinció. Es calcula que només una cria de cada 700 arribarà l’edat adulta.

Es tracta d’una tortuga gran, els adults poden superar el metre de longitud i arribar a pesar una mica més de 100 kg. Es tracta d’una espècie carnívora, que s’alimenta de peixos, meduses, crustacis o mol·luscs, els quals masteguen amb les seves poderoses mandíbules. Les femelles posen els ous a prop de la platja on havien desclòs.