Els estudis previs previs són inapel·lables. Les platges del litoral de l’àrea metropolitana estan en un clar procés de regressió. Si no s’actua per frenar-ho, podrien retrocedir més de 20 metres en 30 anys. És l’advertència de l’AMB, que conclou que les aportacions de sorra del Port de Barcelona són insuficients per compensar la pèrdua natural de 160.000 m3 anuals de sorra del delta del Llobregat.

Les platges retrocedeixen un metre cada any

És per això, que l’AMB demana al Ministeri per a la Transició Ecològica un pla d’estabilització del litoral barceloní. La situació és greu. Aquest organisme detalla que les platges el litoral metropolità sud retrocedeixen un metre de mitjana anual i recorda que des del 2014 han desaparegut el 25% de les platges metropolitanes. “Dels 30 quilòmetres de platges que tenim, 28 estan en clara regressió, només el litoral de Sant Adrià es manté estable”, explica Daniel Palacios, cap del servei de platges de l’AMB.

L’evolució de les platges de Barcelona, en imatges
Consulta com ha canviat el litoral en els últims 20 anys

Repensar infraestructures per frenar la degradació litoral

Els estudis previs conclouen que el dèficit de sorra és molt important a causa d’infraestructures com el dic del riu Llobregat o el port del Masnou. En el cas del dic, ubicat a vuit metres de profunditat dic, l’AMB considera que que té un paper negatiu perquè atrapa els sediments al fons i no permet regenerar les platges. I això impacta de ple en el procés natural d’aportació de sediments al delta del Llobregat.

Pel que fa al Port del Masnou, l’AMB considera que actua com una infraestructura de barrera per a la dinàmica natural dels sediments transportats pels corrents marins a la costa central i, per tant, la sorra no arriba de forma natural a les platges de Montgat.

Els temporals erosionen les platges

Un altre factor clau en el desgast de les platges són els temporals, que han crescut des de 2017. Ara són més intensos, freqüents i llargs, com el temporal Gloria. Aquests fenòmens, han fet augmentar l’erosió i inundabilitat de les plates.

Les platges de Barcelona, abans i després de la borrasca Gloria
Mira les fotos dels efectes sobre el litoral barceloní

Calen nous espigons i més aportacions de sorra

L’informe plantejat per l’AMB proposa solucions per protegir el litoral metropolità nord, com la construcció d’espigons i geotubs tèxtils submergits, a més d’aportacions de sorra extra. Unes actuacions adaptades a les necessitats concretes de cada punt. L’AMB veu molt urgent farcir de sorra les platges que més ho necessiten. I més a llarg termini, actuar amb planejaments estructurals per conservar les platges metropolitanes.