Un terratrèmol de magnitud 3,5 graus ha sacsejat el municipi de Setcases, al Ripoll`ès. Ha estat a tres quarts de dotze del migdia, i l’ha registrat l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). El sisme ha estat àmpliament percebut, sense danys al Ripollès, però també s’ha notat en altres municipis del nord de Catalunya. Fins i tot, el terratrèmol també s’ha fet notar a Barcelona.

El terratrèmol s’ha notat a Barcelona, a 115 quilòmetres de distància

El sismòleg del Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) Jordi Díaz Cusí ha il·lustrat en una piulada a Twitter explicant que el terratrèmol de la zona de Setcases també ha estat enregistrat a dues estacions de Barcelona, concretament a l’Observatori Fabra i a la Zona Universitària. La distància entre Setcases i Barcelona és d’aproxima`dament 115 km.

El sismòleg també esmentava que el terratrèmol havia estat percebut des de Canfranc, a 235 km de distància de Setcases.

A Catalunya es donen molts sismes, però passen sovint desapercebuts

Tot i que no ho sembli, a Barcelona tenim força sismes anualment. La majoria no arriben als 2 graus d’intensitat Richter, per la qual cosa no són notats pels ciutadans. Es pot simplificar que en condicions de calma i en hores nocturnes una persona pot percebre un terratrèmol quan passa dels 2,5 o 3 graus Richter.

En els darrers anys no s’han observat terratrèmols destacables ni que hagin provocat danys a Barcelona, però en el darrer mil·lenni sí que s’han produït sismes letals. Això ens fa pensar que no estem exempts de poder experimentar algun sotrac terrestre.

Sense anar més enllà, només des de l’inici d’any s’han produït desenes de terratrèmols en el conjunt de Catalunya, sobretot a l’àrea dels Pirineus. En aquest àmbit del nord del territori s’hi localitza un “punt calent” en geologia. Per sort però, terratrèmols que darrerament no han provocat danys i que no van vinculats a cap vulcanisme actiu.

És també molt curiós el fet que els sismògrafs són capaços de detectar forts sotracs sobtats, com ara un estadi ple de gent, un concert o fins i tot un fort xàfec de curta durada