Aviat el malbaratament d’aliments estarà penalitzat. El Congrés dels Diputats ha aprovat una llei per mirar de posar fi a aquest problema, que deixa xifres esfereïdores. A Catalunya ja fa cinc anys que hi ha una normativa similar. El problema, que es resoldrà d’aquí a poques setmanes, és que encara no s’aplica perquè en falta el reglament, que ara sí, però, aviat veurà la llum.
Ho ha explicat al betevé directe l’exconsellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i actualment diputada per ERC al Congrés dels Diputats, Teresa Jordà, impulsora —amb l’ajuda d’organitzacions com Rezero— d’ambdues iniciatives, tant la d’àmbit català com la d’estatal.
Anna Peña, directora de comunicació de Rezero, aporta dades sobre la magnitud del problema: “Un terç de tot allò que es produeix acaba a les escombraries, malgrat que encara hi ha milions de persones al món que pateixen fam“.
La llei com a mesura preventiva
Tant Peña com Jordà expliquen que les dues lleis posen el focus en la prevenció, el primer pas per evitar que es llencin aliments. D’entre les novetats que preveu el reglament de la normativa catalana, Jordà en destaca que “a partir d’ara, els supermercats ja no podran llençar els productes caducats” i que, per tant, s’hauran de readaptar en matèria apta per al consum humà o donar als col·lectius més vulnerables.
L’exconsellera d’Alimentació també assegura que, “un cop s’apliqui el reglament, haurà d’haver-hi un espai als supermercats per a aquells productes que són igual de bons però que no compleixen els estàndards que imposa el mercat”. La portaveu de Rezero afegeix que “als supermercats començarem a trobar també les fruites i verdures que fins ara es llençaven“.
Tot, per “no llençar menjar”
Ambdues lleis estan dissenyades amb una jerarquia molt clara i unes sancions proporcionals que s’estenen a tota la cadena d’agents que intervenen en el procés de producció i comercialització d’un producte. En aquest sentit, Peña afegeix que “rebutjar menjar també és rebutjar tot un procés de recursos i diners que hi ha al darrere”. L’exconsellera afegeix: “No hi ha cap vocació recaptadora darrere d’aquesta llei, però volem que les xifres actuals no es repeteixin perquè són una animalada”.
L’objectiu d’aquesta llei, per tant, no és només la de lluitar per pal·liar el malbaratament alimentari, sinó també conscienciar en tots els àmbits de la importància de donar una segona vida als aliments per, en definitiva, “no llençar menjar”.