Ja queda molt poc per a la festivitat de Tots Sants, divendres vinent 1 de novembre, i de ben segur que molta gent aprofitarà per marxar en un cap de setmana llarg. Però… sabeu que aquesta festivitat té molt a veure amb la meteorologia? Bé, de fet, amb la climatologia?

La festivitat de Halloween

Molta gent pensa que Halloween és una festa d’origen nord-americà, però res més lluny de la realitat. Aquesta celebració és molt més antiga i prové de la cultura celta, d’Irlanda, Escòcia i Anglaterra, on, en aquestes dates, concretament el 31 d’octubre, se celebrava un ritual que posava fi a l’estiu i donava pas a l’hivern, o, dit d’una altra manera, es passava de l’època d’activitat al camp al moment de l’any en què la sembra no era possible per la neu i el fred. Aquesta és la relació que hi ha entre Halloween i la climatologia. Per cert, van ser els irlandesos els que van dur aquesta festa als Estats Units d’Amèrica al segle XIX.

Carabassa típica de Halloween

La Castanyada

A Catalunya, dins el món cristià, la Castanyada prové d’una antiga festa ritual funerària, com el Halloween.

La festivitat es va començar a celebrar el dia 1 de novembre i consistia en la vetlla dels morts el dia de Tots Sants. Durant la llarga vetlla es consumien productes com castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada; d’aquest amanera, la gent ingeria moltes calories i es preparava per al llarg hivern. Com veiem, també té molt a veure amb el canvi de temps.

Castanyes torrant-se

Quin temps es preveu per a la Castanyada a Barcelona?

Segons els darrers mapes, s’espera molta variabilitat meteorològica de dijous a diumenge. Dijous la temperatura baixarà encara que seguirem amb valors més alts dels que pertocaria per a l’època de l’any. A més, no es descarta algun plugim. Divendres hi haurà més escletxes de sol, però sense estar serè del tot. La temperatura màxima no canviarà respecte dijous, encara que el matí serà lleugerament més fresc. Dissabte a la tarda podran tornar a formar-se algunes nuvolades, encara que fins diumenge no es arribarà una massa d’aire més fresc.

Podem dir que,a grans trets, el temps de la Castanyada serà força tranquil i suau, amb el permís d’algun ruixat poc important dissabte a la tarda.