Els models meteorològics estacionals de l’agència americana indiquen poca calor per a aquesta primavera i una pluja al voltant dels valors normals climàtics o fins i tot una mica superiors. Tot i això, és simplement una previsió d’una agència en concret i que té una fiabilitat no especialment elevada.

Tot i que amb diverses diferències segons el mes, els models de l’agència americana NOAA indiquen una primavera amb poca desviació respecte als d’una primavera normal, però amb lleugera tendència a ser més plujosa del que toca.

pluja primavera
Desviació de pluges respecte de la mitjana per al periode Març-Abril-Maig segons la NOAA

Març càlid

Els mapes apunten que el que queda de març serà càlid i amb el pas de fronts i borrasques atlàntiques, la qual cosa comporta uns registres pluviomètrics molt abundants a bona part de la península i molt més modestos a la resta. De fet, al territori català s’espera que el març acabi sent normal o una mica eixut a la meitat est i una mica més plujós del que és normal a la meitat oest. Això sí, en tots dos casos, amb una temperatura per sobre de la mitjana.

temperatura març
Desviació de la temperatura per al mes de març, segons la NOAA

I l’abril?

Mapes en mà, serà el mes més normal dels tres, tant pel que fa a la pluja com pel que fa a la temperatura. No hi ha una tendència clara en cap de les dues variants.

pluja maig
Desviació de la pluja per al mes de maig, segons la NOAA

Pel maig, cada dia un raig?

Això sembla. És el mes en què aquest model apunta a una desviació positiva més marcada pel que fa a les pluges. De fet, a bona part del Mediterrani comprès entre Catalunya i el nord d’Itàlia s’esperen precipitacions superiors a la mitjana, fet que fa pensar en la possibilitat de borrasques mediterrànies. Pel que fa a la temperatura no hi ha una tendència clara, per bé que aquest model apunta a un retrocés lleu respecte de la mitjana.

Cal remarcar que es tracta d’una previsió estacional i d’un model determinat. El fet que aquest model apunti cap a una primavera normal termomètricament no implica que no hi pugui haver pics de fred o de calor clàssics d’aquesta època de l’any.

A més a més es tracta d’un pronòstic que té una fiabilitat limitada i que no sempre es compleix. Sense anar més lluny, la previsió estacional per al mes de febrer anunciava un ambient més càlid del que toca, i finalment va passar tot el contrari.