sortida de sol des de l'Observatori Fabra el 28 de novembre. Foto: Alfons Puertas
sortida de sol des de l'Observatori Fabra el 28 de novembre, amb un ambient estable a Barcelona. Foto: Alfons Puertas

Després d’una tardor gairebé de rècord, en la qual han caigut més de 400 litres de pluja, els mapes apunten ara a una situació clàssica hivernal, un anticicló que comportarà un període d’estabilitat com feia dos mesos que no teníem.

Més de cinc dies seguits sense pluja, tota una odissea enguany

Els mapes apunten al que podria ser l’episodi d’estabilitat més llarg dels darrers dos mesos. Cal remuntar-se fins al 19 de setembre per trobar un període de més de cinc dies seguits sense pluja a Barcelona segons dades de l‘Observatori Fabra. Aleshores, la pluja no va tornar a fer acte de presència a casa nostra fins al 7 d’octubre. En total, 16 dies de pausa en aquest any inusualment plujós. Més enllà, caldria anar al mes de juliol per trobar una treva similar, fa ja quatre mesos.

meteograma per Barcelona
Meteograma per a la ciutat de Barcelona que ens indica poques probabilitats de pluja en les properes dues setmanes. Font: Wetterzentrale

Anticicló per dies, previ pas d’un front desgastat

La pluja de dilluns passat podria haver estat el punt i a part en aquest llarg període de precipitacions. A falta de veure si el front que passarà aquest divendres és capaç de deixar algun ruixat, ens trobem davant d’un període d’entre set i 10 dies en què la pluja podria esquivar la ciutat. El perquè de tot plegat és la presència d’un anticicló que podria quedar ajagut a la península durant bona part de la primera meitat del mes de desembre, fet que comportaria que les borrasques quedessin obligades a circular molt més al nord.

Els 1.000 litres, a tocar a molts altres barris

Els models meteorològics donen una treva en la pluja. Sembla mentida, però, que el fet que no plogui a Barcelona sigui enguany noticiable. Els 1.000 litres anuals, una fita gairebé històrica, ja s’han assolit a les Corts, Sant Gervasi i Gràcia (segons la xarxa Meteoclimatic) i el Raval (amb dades del Meteocat). Però aquesta fita la tenen molt a prop altres indrets com un segon observatori a les Corts (998.8 litres fins avui), Sants (995.4) o l’Eixample (973.8).

L’Observatori Fabra ja situa el seu còmput anual en la segona posició en 105 anys de dades

Quan falten 33 dies per concloure el 2018 l’Observatori Fabra ha recollit ja 982,5 litres i quedaria ja, en una meritòria segona posició en els més de 100 anys de dades que té la seva sèrie (des del 1913). Els 1.123 litres de l’any 1971 semblen ara mateix complicats d’assolir, però res no es pot descartar d’un 2018 que passarà a la història.

Embassaments plens per acabar l’any

Les pluges, que han duplicat i gairebé triplicat enguany les que han caigut a altres capitals europeeshan omplert els pantans. Gairebé tots els embassaments de les conques internes de Catalunya (CIC) es troben en una situació de ple tècnic, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. En el cas dels que abasteixen la ciutat de Barcelona, tots superen amb escreix el 80 % i la majoria són plens a vessar, com és el cas de Susqueda (91 %), la Baells (93 %) o la Llosa del Cavall (98 %). De la resta de conques destaca també la grandíssima recuperació del pantà de Boadella (92 %) i la del pantà de Siurana, que se situa en un modest 45 % però amb una situació molt més favorable que fa unes setmanes, quan amb prou feines superava el 10 % de la capacitat total.