Fa dies que, tarda rere tarda, es van repetint ruixats i tempestes a les comarques interiors del país. Aquestes tamborinades no són patrimoni únic de Catalunya. També se n’han estat produint al centre de l’illa de Mallorca.

Les potents nuvolades tenen una mida tan grossa que, molt sovint, són visibles des de diverses desenes de quilòmetres de distància. Fins i tot, de vegades, es poden divisar des de centenars de quilòmetres. Aquest va ser el cas d’un cumulonimbus que es va formar a Mallorca i que es va poder veure aquest dilluns a la tarda des de la costa de Barcelona.

Un núvol solitari mar endins

Imatge de satèl·lit de dilluns, 5 de juny, a la tarda. Font: Eumetsat/Windy

Aquest dilluns a la tarda el cel va quedar ennuvolat sobre Barcelona per la desfeta de les nuvolades que van deixar aiguats a la Catalunya Central. En canvi, cap al mar, el cel es veia gairebé net de núvols.

Tot i això, a l’horitzó de xaloc s’intuïa perfectament un cumulonimbus, un núvol de tempesta. En aquells moments la nuvolada estava descarregant un xàfec intens, i ho feia al centre de l’illa de Mallorca, a 200 km de distància.

Imatge de la composició de radars de l’AEMET, on es veu el ruixat de dilluns a la tarda de Mallorca. Font: Windy.

Una mena d’albirament que no és estrany

No són poques les vegades que s’arriba a veure la serra de Tramuntana des de Collserola. Per tant, si unes muntanyes de poc més de 1.400 metres d’altitud es poden observar amb una certa freqüència des de la part alta de Barcelona, no és estrany que es puguin veure els núvols de tempesta que afecten l’illa.

Els cumulonimbus, durant l’època càlida de l’any, poden tenir dimensions enormes. Fàcilment superen els 10-12 km d’altitud i, si la situació hi acompanya, poden arribar a sobrepassar els 15 km.

Per aquesta raó no és estrany que es puguin veure els núvols de tempesta de Mallorca des de Barcelona. Ara bé, cal que siguin dies clars i sense núvols que puguin entorpir l’observació.

Per què aquests dies es formen tempestes al centre de Mallorca?

Els ruixats al centre de Mallorca s’han anat repetint aquestes últimes jornades. És habitual que en aquests moments de l’any es formin nuvolades i descarreguin ruixats al centre de l’illa de Mallorca. Com és això?

L’explicació és molt senzilla. Durant les hores centrals del dia de l’època càlida el sol escalfa el terreny, mentre que l’aigua del mar es manté encara fresca. Aquest és el motor del règim de marinades.

La marinada és un vent d’origen tèrmic que bufa de mar cap a terra i que arrossega una massa d’aire marítima terra endins. En una illa com Mallorca això implica que arriba aire humit des de totes direccions fins a concentrar-se al centre de l’illa. Aleshores, tot aquest aire es veu obligat guanyar altitud, de manera que es formen grans nuvolades que poden desencadenar tronades.