Al llarg de la tarda de dimarts una potent tempesta estàtica ha deixat un fort aiguat entre l’extrem occidental del Moianès i l’est del Bages. La pluja ha fet diana a Artés (el Pla del Bages), amb registres de precipitació que han oscil·lat entorn dels 100 litres per metre quadrat.

La nuvolada responsable de l’aiguat s’ha pogut veure, a la llunyania, des de la ciutat de Barcelona.

Una convergència de vent, la responsable de la tempesta estàtica

La convergència de vent en superfície, sumada a l’efecte palanca del relleu de la serralada Prelitoral (Sant Llorenç del Munt i l’Obac, al Moianès) i un context d’aire fred en altura, han produït com a resultat la formació de diversos nuclis de tempesta (cumulonimbus), els quals s’han anat regenerant i succeint al llarg de la tarda, durant més de dues hores.

Les nuvolades han descarregat pluja i calamarsa de manera continuada damunt la mateixa zona, un fet que ha generat com a resultat acumulacions de precipitació realment espectaculars.

La pluja ha descarregat amb forta intensitat i acompanyada de calamarsa. Segons el Meteocat, l’estació oficial d’Artés, ha acumulat 34,2 litres en 30 minuts, un registre elevat que supera, i amb escreix, el llindar d’intensitat de 20 litres en 30 minuts (avís de nivell 1).

Més de 120 litres en algunes estacions no oficials del nucli urbà

L’estació oficial del Servei Meteorològic de Catalunya, situada en una zona agrícola als afores del nucli urbà d’Artés, ha mesurat 88,9 litres per metre quadrat, 34,2 dels quals en només mitja hora.

Tres estacions meteorològiques no oficials, incloses dins la xarxa d’estacions meteorològiques Wunderground, instal·lades dins del nucli urbà d’Artés, han mesurat, respectivament, 126, 123 i 120 litres per metre quadrat.

Els registres de precipitació han estat molt menys rellevants a localitats properes: 29 a Monistrol de Calders, 18 litres per metre quadrat a Castellnou de Bages, 13 a Sallent, o només 2 litres a Moià.

Dimecres i dijous, les tempestes podran tornar a descarregar amb forta intensitat

L’aproximació de l’embossament d’aire fred en altura del sud-est de la península Ibèrica al llarg de dimecres accentuarà la inestabilitat. Dimecres els xàfecs i tronades podran ser més generals havent dinat, sobretot entre el prelitoral i els Pirineus, i podran afectar més localitats de la plana vallesana. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat, en aquest sentit, diversos avisos de perill per intensitat de precipitació de cara a dijous i divendres.

Dijous les tempestes podrien afectar qualsevol comarca. La inestabilitat anirà de baixa a partir de divendres.