L’estiu climàtic

, és a dir, aquell període que engloba els mesos de juny, juliol agost, ja és història i és millor moment de fer balanç de com ha evolucionat a Barcelona.

El d’aquest 2018 ha estat un estiu calorós, marcat per moltes màximes elevades -extremes en algunes jornades- i per nombroses nits de mal dormir i xafogor intensa. Aquesta percepció, compartida per la majoria de barcelonins, queda perfectament confirmada en els registres climàtics.

Estius amb una temperatura màxima cada cop més elevada

Segons Marc Prohom, cap de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya aquest estiu s’han anotat 33 màximes superiors als 30 ºC a l’Observatori Fabra de Barcelona. Malgrat que aquest valor dista molt de les 66 que van registrar-se el tòrrid 2003, cal destacar que supera en 12 jornades la mitjana del període de 1981-2010. 

La dada més preocupant és que el nombre de màximes que superen aquest llindar ha anat augmentant al llarg de les darreres dècades, tal com es pot comprovar en la gràfica que adjunta Prohom en u. Fa tan sols unes dècades, durant el període 1951-1980, la mitjana de dies de calor en aquest observatori era només de 8,6 jornades.

40 graus a principis d’agost a Barcelona

La temperatura més alta registrada aquest estiu a Barcelona, 39,8 ºC el dia 4 d’agost, suposa el valor més elevat anotat mai al Pla de Barcelona i ha superat el rècord precedent de 39,3 ºC de l’any 2010. A l’Observatori Fabra el termòmetre es va enfilar aquella jornada fins a 37,2 ºC, lluny aquí del rècord del 1982 de 39,8 ºC.

Vint nits tropicals més del normal

Les nits de mal dormir han estat una constant aquest estiu al pla de Barcelona, sobretot a principis d’agost, quan vam tenir uns dies amb mínimes exagerades, pròximes als 30 graus.

A l’Observatori Fabra, a més de 400 metres d’altura, han anotat quatre nits tòrrides, és a dir, una mínima superior als 25 graus i fins a 48 mínimes tropicals, és a dir, superiors als 20 ºC. Enguany n’han anotat pràcticament 20 més del que seria normal segons la mitjana del període de referència 1981-2010.

El quart agost més càlid des del 1914

La temperatura mitjana del mes d’agost a l’Observatori Fabra -25,8 ºC- malgrat que ha estat 2,7 ºC més baixa del més calorós viscut mai -el del 2003- ha estat 2 ºC més càlid del normal, un fet que el situa en la 4a posició dels més càlids.

La calor ha estat intensa però, per sort, l’estiu ha estat relativament plujós a Barcelona: el més plujós des del 2010.

Les dades d’aquest estiu serveixen per reafirmar el que els estudis ja fa temps que van confirmant. Un informe del Meteocat va concloure ara fa uns mesos que, per a tot el període estudiat (1950-2017), es pot afirmar que la temperatura mitjana anual de Catalunya ha augmentat clarament a un ritme de +0,25 ºC per decenni, un valor estadísticament significatiu.