tempertura aigua mar Europa
Temperatura actual de l'aigua del mar a Europa. Font NOAA

Ara fa uns dies vam saber que el tradicional primer bany al mar de l’any que organitza anualment el CN Atlètic-Barceloneta enguany no se celebrarà per segon any consecutiu a causa de la situació sanitària actual.

Malgrat això, són moltes les persones que, a títol individual, aprofiten el canvi d’any per dur a terme el darrer o primer bany de la temporada al mar. L’aigua del mar a Barcelona i el litoral català acostuma a estar freda, tot i que la temperatura sol variar alguns graus en funció de la situació meteorològica prèvia i també del punt de la costa en el qual ens trobem.

Actualment, a pocs dies per finalitzar el 2021, la temperatura a un metre de profunditat a la platja de la Barceloneta volta la marca dels 15 ºC, un registre que s’emplaça a l’entorn de la normalitat.

Es tracta d’una dada facilitada per Diego Lázaro, qui en realitza setmanalment el mesurament a l’espigó del Gas, a la Barceloneta, de forma ininterrompuda des de l’any 2006.

El sensor de temperatura de la boia de Ports de l’Estat a la bocana del Port de Barcelona anota actualment un valor molt similar, de 14,7 ºC.

En conjunt a la costa catalana la temperatura superficial del mar és actualment força uniforme, es mou entre els 14 i els 15 ºC.

La temperatura de l’aigua del mar a la resta de la península i d’Europa

La temperatura superficial de l’aigua del mar es mou entre els 15 i els 16 graus a la resta del litoral mediterrani peninsular i a l’entorn de les Balears. Al Mediterrani oriental, cap a Grècia, l’aigua frega aquests dies els 19 ºC de temperatura. A prop de Venècia, en canvi, assoleix la temperatura mínima, d’uns 13 ºC.

El mar assoleix els 17 graus de temperatura a l’entorn de l’estret de Gibraltar i es mou entre els 20 i els 21 graus a les illes Canàries.

A les costes de Portugal la temperatura es mou entre els 17 graus del sud, els 16 ºC de l’entorn de Lisboa i els 14 ºC de l’extrem nord, a tocar de Galícia.

Al Cantàbric i al golf de Biscaia la temperatura superficial no és gaire més baixa que la de Barcelona: actualment es mou a l’entorn dels 13 ºC.

L’aigua és més freda com més al nord: al canal de la Mànega baixa fins als 12 ºC, fins als 11 ºC a les platges del sud d’Anglaterra, 9 ºC a les dels Països Baixos i 8 ºC a les de l’est d’Escòcia.

L’aigua més gèlida, com és lògic, és la del mar Bàltic, la qual actualment es mou entre els 2 i els 5 ºC. A les costes de Suècia, en canvi, es troba a major temperatura gràcies al corrent del golf.