platges plenes primer dissabte

Els més fredolics comencen a patir una mica a primera hora amb l’arribada de les primeres nits de tardor i també començaran a veure cada vegada més llunyana la possibilitat d’un darrer bany a les platges: la temperatura de l’aigua del mar ha arribat a baixar per sota dels 20 ºC.

Descens brusc amb la primera entrada d’aire fred

Segons la Xarxa de Boies de Ports de l’Estat, el descens de temperatura acusat en superfície ha tingut també un reflex clar en l’aigua del mar. En només 48 h (entre el dia de la Mercè i dissabte, 26) la temperatura de l’aigua del mar va arribar a baixar prop de 7 ºC, fins a situar-se per sota dels 19 ºC a les 4 h de dissabte, uns registres que no es veien a Barcelona des de principis del mes de juny.

Recuperació lenta amb l’estiuet de Sant Miquel

Però en un sistema tan inercial com el marí, mantenir aquest clatellot de la temperatura s’aventurava difícil. Més encara quan durant els primers dies d’aquesta setmana gaudim del tradicional estiuet de Sant Miquel. 

Aquest període de bonança i certa escalfor ha permès recuperar gairebé la meitat del brusc descens del cap de setmana, fins a situar la temperatura de l’aigua del mar aquest migdia en prop de 23 ºC, una dada molt més habitual per a aquestes dates que no pas els 19 ºC registrats dissabte i diumenge, que son més propis de finals d’octubre o principis de novembre, segons les observacions d’en Diego Lázaro en els darrers 15 anys. (línia negra del gràfic adjunt).

Temperatura de l’aigua del mar l’any 2019. En negre, la mitjana de la sèrie. Font: Diego Lázaro (http://marbcn.blogspot.com/)

El darrer bany de l’any: o ara o mai?

Sigui com sigui, els 22-23 ºC d’aquest dimarts s’entreveuen encara com una temperatura força agradable per banyar-nos a la platja. Però ja tenim a les portes un canvi brusc i important de temps que portarà un descens clar de la temperatura i vent moderat a fort de mestral, que farà que la làmina superfícial d’aigua de mar (la més càlida) es desplaci mar endins i que n’aflori l’aigua de més avall (més freda).

meteograma per als propers dies a Barcelona. Font: wetterzentrale

Està servit aquest cap de setmana un retorn a un mar amb una temperatura més pròpia de finals d’octubre o de principis de novembre i, a més a més, amb una situació que no entreveu cap tornada a l’ambient càlid que pugui afavorir una clara recuperació de la temperatura de l’aigua del mar.

La temporada d’estiu, això sí, ens ha deixat el rècord històric de temperatura en aquests 15 anys de dades: gairebé 28 ºC a finals de juliol.