aigua del mar abril 2022
S'Agaró, el 20 d'abril. Foto: Jordi Rodoreda

L’aigua del mar a Barcelona sembla haver agafat velocitat de creuer en l’escalfament cap a l’estiu. En la darrera setmana, un augment de gairebé un grau i mig respecte a la setmana passada que encamina la làmina superficial per damunt dels 16 ºC.

Es trenca més d’un mes amb temperatura per sota de la mitjana

Els 16,3 ºC registrats aquest dijous per Diego Lázaro a un metre de fondària a l’espigó del Gas (la Barceloneta) suposen un registre que supera en 0,3 ºC la mitjana per a aquestes dates.

No és pas una gran anomalia. De fet, es tracta d’un valor força normal. Ara bé, trenca amb l’anomalia que feia més d’un mes que teníem i que va fer que a finals de març es registrés l‘aigua del mar més freda en més de quatre anys.

Després de més d’un mes amb una temperatura per sota de la mitjana, ara s’ha tornat a la normalitat. En només 15 dies, l’aigua del mar ha recuperat gairebé dos graus i mig de temperatura.

El maig ens hauria de dur un ascens de prop de 3 ºC

Arriba ara el mes de maig, un mes que tradicionalment ens porta, després del juny, l’ascens de temperatura més important de la temperatura de l’aigua del mar. Els 16 ºC actuals haurien d’acabar en prop de 19 ºC a finals de maig, d’aquí a només un mes. Sembla que falta encara un món, però el cert és que tant el temps com el mar ens diuen que l’estiu cada vegada el tenim més a prop.

També per sobre de la mitjana a l’Estartit

La temperatura de l’aigua del mar també es troba aquests dies per sobre de la mitjana a l’Estartit, en una sèrie que arrenca fa gairebé 50 anys.

La NASA va reconèixer la importància de les observacions marítimes de l’Estartit

Els 15,2 ºC registrats aquest dimecres queden una mica més d’un grau per sobre del que seria habitual per a aquestes dates, segons les dades facilitades pel Josep Pascual al Meteocat i en referència a la mitjana del període 1973-2017.

Altres estacions de mesura, com la boia que Ports de l’Estat té a Tarragona, també ha notat un augment de la temperatura notable especialment a partir de mitjans d’abril, després de l’episodi d’aire fred àrtic de principis de mes.

En aquest cas, l’aigua del mar va fregar els 17 ºC aquest dijous. L’estiu, encara llunyà, és cada cop més a prop i fer un bany a la platja és cada cop menys agosarat.