L’escalfor i la xafogor que hem arrossegat gairebé sense pausa (només l’episodi del 10-11 de setembre la va trencar) des de juny sembla haver-se acabat. Una massa d’aire fresc ha arribat aquesta nit i podria marcar el punt d’inflexió definitiu per donar cartipàs a l’estiu.

Una línia de tempestes separava la massa d’aire càlida i la freda

Ha estat de matinada, cap allà les 2-3 quan una línia de tempestes s’ha decidit a creuar Barcelona. La quantitat, poca. Amb prou feines 10/15 litres allà on més sort han tingut, però amb una intensitat, uns llamps i uns trons realment espectaculars.

I amb el pas de la tempesta, el vent. Un vent a ratxes intenses que han arribat a superar els 60 km/h, de mestral i que escombrava finalment la massa d’aire càlida que semblava que no havia de marxar mai.

La temperatura, en caiguda lliure

I com a conseqüència de tot plegat, un descens contundent de la temperatura. Dels prop de 22 ºC que teniem a la mitjanit hem passat a uns valors de 14/15 ºC a primera hora del matí. Fresca contundent. Les mínimes tropicals, s’han acabat.

No teníem valors de temperatura tan baixos a Barcelona des de l’ 11 de setembre, un dia passat per aigua. Més enllà, cal remuntar fins a principis de juny per trobar valors semblants a primera hora del matí.

La tardor… es queda?

És la pregunta del milió. És més que probable que aquesta línia de tempestes i aquesta renovació de masses d’aire hagi marcat un punt d’inflexió definitiu per deixar enrere l’estiu.

Ara bé, el cert és que les temperatures tornaran a remuntar una mica entre dimecres i dissabte, però en qualsevol cas sense arribar ja als valors desorbitats de la setmana passada.

A més a més, s’entreveu un nou canvi potent de temps per finals de setmana. L’estiu marxa. La tardor arriba. Tard, però arriba.