fred catalunya guants entretemps

Fred de tardor. Un fet que no hauria de ser notícia al novembre però que, venint d’on venim, és més que remarcable. Barcelona no vivia una nit tan freda com aquesta des de fa molts mesos. Cal remuntar-se a finals d’abril per trobar unes dades semblants. I això sí que és notícia.

Des de Sant Jordi que no feia tanta fresca

Aquest divendres la tardor sembla haver arribat. Les temperatures mínimes han baixat per sota dels 15 ºC a tot Barcelona i, a la part alta, hem arribat a baixar per primer cop després de l’estiu, de la marca dels 10 ºC. Fresca i, fins i tot, una mica de fred per als més fredolics. Res que no sigui normal tot i que després d’uns dels estius més llargs registrat la sensació sigui com gairebé de ple hivern.

Els 9 ºC de temperatura registrats aquest divendres al cim del Tibidabo és una dada que no es registrava al sostre de Barcelona des del dia 24 d’abril. El mateix passa a l’Observatori Fabra, on també cal remuntar-se fins al mateix dia per trobar una dada per sota dels 10 ºC registrats aquest divendres.

Aquesta xifra, més que destacar el fred que hagi pogut fer amb aquesta primera entrada de fred de plena tardor, posa de manifest l’excepcionalitat d’un 2022 que ha deixat enrere diversos rècords de temperatura i que apunta descaradament al rècord històric anual.

El mateix passa a la trama urbana. En aquest cas, indrets com les Corts, Gràcia o el Raval han de remuntar fins al 26 d’abril per trobar una temperatura inferior a la registrada aquest 4 de novembre. Fa més de sis mesos.

Nits fredes, però es tornaran a suavitzar

La tardor que sembla haver arribat per fi quedarà simplement en un tast. És cert que les properes nits seran fredes, fins i tot encara més que la d’aquest divendres, i molt especialment durant el cap de setmana, però els mapes continuen apuntant que aquesta entrada freda no tindrà continuïtat. La setmana vinent (i ja a partir de diumenge al migdia) s’entreveu una remuntada clara de la temperatura que farà que les nits, tot i que no seran tan suaus com les que hem tingut les darreres setmanes, tampoc no siguin tan fredes com les d’aquest divendres o les del cap de setmana.

Ens haurà servit per lluir les primeres jaquetes i els primers abrics. Tornaran a l’armari la setmana vinent. Fins a la propera entrada freda, que ja veurem quan arriba.