tardor 2022

Encara queden un parell de setmanes per a acabar la tardor des del punt de vista meteorològic, que engloba els mesos de setembre, octubre i novembre. Es tracta de l’estació més plujosa de l’any, amb una mitjana de 225 l/m² i, a més, es caracteritza per la davallada de la temperatura, que ens encamina cap a l’ambient hivernal. La temperatura mitjana d’aquests tres mesos és de 16,7 ºC per al període de referència 1991-2020. Ara bé, la tardor 2022 està trencant tots els esquemes.

La calor desmesurada del mes d’octubre, la manca de fred i l’absència de pluja estan marcant aquest trimestre.

Una tardor insòlita

A la gràfica hi ha representades (com a punts blaus) totes les tardors de les quals hi ha dades de l’Observatori Fabra, és a dir, des de la de l’any 1913. La posició de cadascuna depèn de l’anomalia de temperatura i de precipitació respecte del període de referència 1991-2020. Per tant, al quadrant de dalt a la dreta hi ha les tardors que han estat càlides i plujoses, a baix a la dreta, les fredes i plujoses, a baix a l’esquerra les fredes i seques i a dalt a l’esquerra les càlides i seques.

Doncs bé, amb dades fins al 13 de novembre, la tardor 2022 està registrant unes anomalies de temperatura i de precipitació exagerades. En aquests moments, la temperatura mitjana se situa als 20,7 ºC, quatre graus per sobre del que marca la mitjana. Pel que fa a la pluja, tan sols s’han acumulat 37 l/m² des de l’1 de setembre, 188 l/m² menys del normal. Cal tenir present, però, que encara manquen dues setmanes per donar per acabada l’estació i, conseqüentment, la posició de la tardor 2022 a la gràfica encara canviarà.

Acabarà sent la més càlida de la sèrie del Fabra?

Si el mes de novembre i la tardor s’acabessin ara mateix, els 20,7 ºC de temperatura mitjana convertirien la tardor 2022 en la més càlida mai mesurada al Fabra. Tot i això, encara queden 17 dies i, amb tota probabilitat, la temperatura mitjana d’aquestes jornades ajudarà a rebaixar l’anomalia tan exagerada. La segona meitat de novembre sol ser el període més fred de la tardor.

En el cas que tots els dies que falten per a l’1 de desembre tinguessin una temperatura mitjana calcada a la que pertocaria per l’època de l’any, la tardor acabaria amb un registre de 18,7 ºC, igualant el rècord actual, que és de l’any 2011. Ara bé, sembla que el fred normal de novembre no arribarà, com a mínim, fins al dia 19 o 20. Per tant, és molt probable (però no cent per cent segur) que la tardor 2022 acabi sent la més càlida de tota la sèrie.

I serà, també, la més eixuta?

De l’1 de setembre fins al 13 de novembre s’ha acumulat la irrisòria quantitat de 37 l/m². Això són 14 l/m² per sota de la tardor més eixuta viscuda fins ara a l’Observatori Fabra, que va ser la de l’any 1981. Per tant, si fins a finals de mes no s’acumula una quantitat superior, la tardor 2022 encapçalarà el podi. Aquest rècord es fa més difícil d’asseverar si s’acabarà aconseguint o no. La raó és que la diferència respecte de l’any 1981 no és gaire.

En qualsevol cas, sí que sembla difícil que durant els pròxims 17 dies plogui prou per arribar a superar la marca dels 100 l/m² acumulats en tota l’estació. Si no s’hi arriba, serem davant la tardor més seca dels últims 30 anys. L’última vegada que es van recollir menys de 100 l/m² en el període setembre-novembre va ser l’any 1992.

Sens dubte, l’escenari és ben diferent del de la tardor del 1987, la més plujosa de la sèrie del Fabra. Aleshores, es van recollir gairebé 500 l/m² a causa, principalment, dels aiguats de principis d’octubre.