Vinya ecològica

La superfície dedicada a la producció ecològica ha crescut un 6,34 % a la província de Barcelona durant el 2020. Això suposa 2.686 hectàrees més dedicades a aquest tipus d’agricultura i ramaderia, que arriben a un total de 45.055 hectàrees. La vinya és el conreu majoritari, i a la província de Barcelona ha crescut un 28,21 %, passant de 9.634 a 12.352 hectàrees.

La ramaderia ecològica també s’ha incrementat considerablement a la província de Barcelona l’últim any, un 8,99 %, passant de 189 explotacions a 206. Aquest creixement també s’ha reflectit en l’activitat agroindustrial, que ha crescut un 6,49 % a aquest territori. Aquest sector abasta diversos àmbits com la comercialització i distribució d’aquests productes, l’emmagatzematge o la transformació de la producció hortícola.

Al conjunt de Catalunya l’increment de la superfície de producció ecològica ha estat encara més accentuat durant el 2020, un 12 %, fins a arribar a 257.000 hectàrees. Els operadors inscrits vinculats a aquesta activitat també s’han incrementat un 8,39 % respecte a l’any anterior. La facturació del sector ecològic a Catalunya supera els 800 milions d’euros anuals.

La producció ecològica ha resistit a la pandèmia

Durant la presentació d’aquestes dades, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha assenyalat que en un any marcat per la pandèmia del coronavirus “la producció ecològica a Catalunya continua creixent i diversificant-se, i deixa clar que la transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles és una realitat i representa també una enorme oportunitat“.

Per la seva banda, el president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), David Torrelles, ha destacat que “la producció ecològica ha resistit l’embat de la crisi sanitària, i tanca l’exercici del 2020 amb més operadors ecològics, més superfície certificada, més explotacions ramaderes i més indústria agroalimentària”.