Al llarg de les Festes de la Mercè 2022 han estat diversos els escenaris repartits per tota la ciutat on s’han dut a terme concerts.
Entre els concerts del cap de setmana cal destacar-ne els que es van dur a terme diumenge entre el vespre i la nit a la Zona Universitària (carrer de Martí i Franquès), que van congregar unes 45.000 persones. Els que es van fer a l’avinguda de la Reina Maria Cristina van tenir una afluència similar.
El sismòmetre de Geociències Barcelona va seguir el pols de la música
El sismògraf de Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC), anteriorment anomenat Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA), està situat també al carrer de Martí i Franquès, molt a prop d’on es va emplaçar l’escenari de la Zona Universitària.
La seva proximitat va fer que les ones sonores procedents dels altaveus i l’activitat humana quedessin immortalitzades en el registre del sismòmetre. L’aparell va registrar probablement la vibració de l’edifici on s’emplaça causada per les ones sonores.
Convé recordar que els sismòmetres poden registrar microtremolors generades per la circulació del trànsit i per concerts de rock.
De fet, segons un treball realitzat ara fa uns anys per Jordi Díaz, investigador del GEO3BCN-CSIC, el sismògraf del seu centre de la Zona Universitària detecta les celebracions dels gols durant els partits del Camp Nou o de concerts com el de Bruce Springsteen de l’any 2016. L’expert indicava que els registres del sismòmetre fins i tot permetien distingir les diverses cançons interpretades al llarg del concert, ja que quan canvien el ritme i la intensitat de la música també varia com el públic fa vibrar el terra.
Els sismòmetres també van detectar la manca d’activitat humana durant el confinament
La xarxa sísmica de l’antic ICTJA i del CSIC van captar la disminució de l’activitat durant el confinament total, així com el lent retorn a la normalitat durant les diverses fases de desescalada.
El soroll sísmic es va reduir més d’un 20 % des que es va decretar l’estat d’alarma.