
(ACN) El síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, ha demanat a l’Ajuntament que reforci les campanyes de conscienciació per reduir el llançament de residus al vàter i que acaben arribant al mar. Els residus impropis són tots els que es dipositen als sanitaris de forma incorrecta, és a dir, qualsevol element sòlid que no sigui paper higiènic. Tota la resta estan prohibits per la normativa.
Un dels més comuns i que genera estralls en els ecosistemes aquàtics són les tovalloletes humides. N’hi ha d’altres que no generen impacte visual però són igualment molt nocius, com els microplàstics o els productes farmacèutics i cosmètics. Atès que la xarxa de clavegueram és unitària, és a dir, que es barregen les aigües residuals i les pluvials, aquests residus acaben al mar quan hi ha episodis forts de pluges.
Accions de neteja al mar
L’Ajuntament aplica mesures reactives, com un servei d’embarcacions que recullen els residus que suren en les aigües del litoral, i un altre amb brigades de neteja manual que treballen a la sorra i als espigons, però només durant uns mesos a l’any, coincidint amb la temporada de bany.
És per tot això que la Sindicatura considera cabdal que la ciutadania tingui un comportament corresponsable, que faci una gestió correcta dels residus en l’espai públic i que utilitzi els serveis de sanejament de manera adient.
Campanyes de civisme
L’Ajuntament treballa en campanyes de conscienciació, algunes centrades en platges i altres amb una visió més àmplia de ciutat, per reduir les conductes incíviques. Algunes d’aquestes campanyes intenten millorar la netedat de les platges, la promoció dels gots reutilitzables o la reducció dels residus que es tiren directament als embornals de les clavegueres.

També hi ha el programa Acció de platges, que fomenta els usos propis del litoral, la senyalització Benvinguts a la platja, amb plafons que n’informen del valor ambiental i el Centre de la Platja, un equipament de promoció ambiental i d’informació.
Avaluació d’efectivitat
Des de la Sindicatura de Greuges es recomana a l’Àrea d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge que continuï duent a terme aquesta mena de campanyes i que n’avaluï l’efectivitat. Aquesta resolució parteix d’una actuació d’ofici, després d’una visita al barri de la Barceloneta en el marc del programa A Peu de carrer, on la Confraria de Pescadors va posar en coneixement el problema dels residus impropis al mar.