El bloqueig anticiclònic que ens ha estat acompanyant bona part de la tardor ens està donant uns dies de treva. És d’hora per saber del cert si el patró ha canviat definitivament, però, si més no, hi ha més dinamisme que unes setmanes enrere.

Després d’un cap de setmana marcat pel fred, la setmana començarà amb l’arribada d’un front d’origen atlàntic. Tal com acostuma a passar, arribarà a casa nostra molt desgastat, després de travessar tota la península Ibèrica. Malgrat tot, implicarà un canvi de temps que ja es notarà aquest dilluns.

Alguns plugims dilluns a la tarda

La setmana començarà amb el cel molt ennuvolat. Hi haurà algunes tímides clarianes fins a primera hora de la tarda, però a partir de llavors el cel quedarà cobert.

El front vindrà acompanyat de precipitacions. Durant el matí seran a la meitat oest de Catalunya, però a la tarda s’escamparan per la resta del territori i podran arribar també a Barcelona.

En el cas de l’àmbit metropolità, seran plugims febles i s’acumularan quantitats d’1 a 10 l/m². És poc, però amb l’any tan eixut que tenim serà aigua molt benvinguda. Localment hi pot haver alguns ruixats moderats, preferentment arran de costa i de Barcelona cap al nord.

Forta ventada darrere del front

Amb el front, el vent de llebeig i de ponent es reforçaran i bufaran moderats aquest dilluns. Tot i això, la ventada més intensa arribarà un cop marxin els núvols i la pluja.

Dimarts serà un dia ventós. Al llarg de la jornada el vent de component oest bufarà amb insistència i, a estones, amb força. Hi haurà ratxes de 60 a 70 km/h. Per tant, cal tenir cura amb tot allò que hi hagi a l’exterior que es pugui endur el vent.

El Servei Meteorològic de Catalunya manté vigent un avís per les fortes ventades que podran afectar Barcelona i el conjunt de la meitat sud del país, així com les cotes mitjanes i altes dels Pirineus.

Els consells de Proteccio Civil davant les ventades

La neu tornarà a visitar els Pirineus

Amb el fred acumulat a les valls dels Pirineus, durant el matí la neu podria fer acte de presència de manera testimonial a zones no massa elevades. Si bé la cota de neu serà molt irregular, de manera local podria nevar per sobre dels 1.200 metres. Tot i això, al llarg del matí la neu donarà pas a la pluja per sota dels 2.200 metres.

A la tarda, amb l’arribada del gruix de la pertorbació i de més aire fred, la cota de neu tornarà a baixar. Passarà dels 2.200 metres de primera hora de la tarda als 1.500 metres en el cas del Pirineu Oriental i als 1.100 al Pirineu Occidental de cara a la nit, just quan la precipitació minvarà.

Dimarts es mantindrà la nevada al vessant nord dels Pirineus per sobre dels 800 a 1.100 metres d’altitud que, localment, podria arribar esporàdicament a punts del vessant sud. A les cotes altes del vessant nord es podrien acumular gruixos importants, de més de 20 o 30 centímetres en tot l’episodi.