Cel ras al Passeig de Gràcia
El Passeig de Gràcia des de la Casa Fuster un dia d'aquest febrer de 2019. Cel ras, sense rastre de pluja

De la nit al dia. Sembla mentida com poden arribar a canviar les coses en poc temps. Si a finals de novembre la notícia era que a la fi hi havia un període més o menys llarg sense pluja, a dia d’avui és tot el contrari. I és que el nostre clima Mediterrani també té aquestes coses. Capaç de passar d’un extrem a l’altre en un espai força curt en el temps. D’un dels anys més plujosos des que se’n tenen dades, a un dels hiverns més eixuts.

Un 20 % del que acostuma a ploure

Dels 1.000 litres acumulats en algunes estacions barcelonines a finals de novembre a un hivern que acabarà sent amb tota probabilitat especialment eixut. A l’Observatori Fabra s’han acumulat durant l’hivern meteorològic (que abraça el mesos de desembre, gener i febrer) 27,5 litres distribuïts en només tres episodis de pluja. Un episodi per mes. 27 litres dels prop de 140 de mitjana, un 20 % del que és normal. Destaca només la ploguda del 20 de gener, quan es van superar els 15 litres per metre quadrat. Dels set dies de pluja que hem tingut aquest hivern, els altres sis queden tots per sota dels cinc litres i en alguns casos amb prou feines el pluviòmetre va recollir algunes dècimes.

A un pas del top 3 d’hiverns eixuts

D’acabar així el febrer, aquest hivern se situaria en la quarta posició pel que fa als hiverns més eixuts a l’Observatori Fabra de tota la seva sèrie, que es va iniciar l’any 1913. Quedaria només per darrera del rècord eixut de l’hivern del 2011/12, quan només van caure 15,9 litres i els hiverns del 1937/38 (16,5 litres) i 1988/89 (19,9 litres).

Sense esperances fins al març

Els mapes no auguren novetats fins ben bé el mes de març, per tant sembla més que factible assolir aquesta quarta posició.

Aquesta manca de pluja és evident també en altres punts de la ciutat. Al pla de Barcelona són molts els registres que es mouen a l’entorn dels 25 litres acumulats des de l’1 de desembre del 2018. A l’Eixample se n’han recollit 24,6 i a l’observatori que té betevé, 25,6 litres.

Embassaments encara plens

Malgrat que aquesta situació també s’arrossega en altres indrets del territori, els embassaments es mantenen en una situació més que òptima gràcies a l’excedent de l’any passat i a les nevades que han caigut enguany a les capçaleres dels rius, a finals del mes de gener.