Malgrat les últimes tongades de pluja de l’última setmana, la situació de sequera encara és greu. Amb les dades a la mà, gràcies als ruixats de la primavera el pantà de Sau ha guanyat 7 h³ i, després de dos mesos, el nivell d’aigua s’ha recuperat fins a un discret 10 %. Una situació, però, que no s’ha traslladat als altres embassaments que també abasteixen d’aigua Barcelona, com el de Susqueda o la Llosa del Cavall. Tot plegat fa que els experts segueixin sent poc optimistes.

Una primavera seca

Es confiava que, a la primavera, plogués com un any normal, és a dir, uns 165 l/m² de mitjana a Barcelona. Ara mateix en els mesos de març, abril i el que hem passat de maig, s’han acumulat únicament 55 l/m², és a dir, un terç del que s’esperava.

Ara bé, la pluja sí ha servit perquè la massa forestal com la de Collserola es remulli, encara que superficialment i estigui més preparada per a possibles incendis.

Aquestes pluges que hem tingut ara seran una anècdota, un simple ‘impàs’, entremig de la sequera”
Aleix Serra, tècnic Servei Meteorològic Catalunya

Per al tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya, Aleix Serra, aquestes pluges han servit almenys per trencar una dinàmica molt dolenta que ha creat un dèficit hídric preocupant durant dos anys. Segons Serra, les pluges segueixen sent molt irregulars i no permeten recuperar terreny a la sequera.

També assegura que, “tot segueix igual. Si ara tornem a entrar en una zona de falta de precipitacions absoluta, tal com veníem en els mesos de març i abril, aquestes pluges que hem tingut ara seran una anècdota, un simple ‘impàs’, entremig de la sequera“.

Serra matisa, “esperem que no passi això, tampoc seria el més habitual que ara a finals de maig i de cara a juny no torni a ploure”.

La fase d’emergència a tocar

Tot i que la primavera no ha estat especialment generosa en pluges, s’espera que el mes de juny pugui ser més plujós del que és habitual. De totes maneres, aquest possible augment tampoc provoca gaire optimisme, ja que les pluges d’aquest mes acostumen a ser curtes i queden localitzades als Pirineus i, per tant, tampoc no han de suposar un canvi de tendència.

Segons apunten la majoria dels experts, si res no canvia, la sequera actual podria canviar de fase, de l’excepcionalitat actual a la d’emergència, un fet que es produiria a finals d’estiu o al mes de setembre.