neu barcelona temperatura positiva

La nevada de diumenge a Barcelona no va ser excepcional, tot i ser abril, però sí que feia molts anys que no es veien caure flocs amb aquesta magnitud a la part més alta de la ciutat per aquestes dates, probablement des del 1977.

Un detall curiós de la nevada d’aquest diumenge va ser que es va produir amb temperatures positives, d’entre dos i quatre graus en alguns moments a la part superior de Collserola.

A Barcelona fa 17 anys que no baixem de 0 ºC

En realitat no és cap sorpresa que nevi a Barcelona amb temperatura positiva. Ho fa gairebé sempre que neva i és que al centre de Barcelona fa més de 15 anys que la temperatura no baixa per sota dels zero graus.

Vist així, no hauríem d’haver tingut nevades, però el cert és que n’hem tingut un bon grapat.

El 2018, l’última nevada al centre de Barcelona

Sense anar més lluny, l’hivern del 2018 es va veure nevar en diverses ocasions a Barcelona, en algun moment fins a tocar del mar. Aquest va ser el cas del dimarts 27 de febrer, jornada en la qual va arribar a nevar de forma feble durant el dia fins a la mateixa línia del mar, tot i que la temperatura era positiva, d’entre dos i quatre graus. Es tractava d’una situació molt similar a la de diumenge, és a dir, un context d’aire fred en altura combinat amb una massa seca en superfície que facilitava que els flocs de neu arribessin fins a la mateixa costa barcelonina.

La nevada feble d’aquell dia no va arribar a agafar al terra. Sí que ho va fer en hores nocturnes, sobretot la matinada del dia 28 de febrer, quan la neu va agafar en alguns indrets de la part alta de Barcelona i, sobretot, a Collserola, on es van arribar a acumular fins a cinc centímetres de neu.

La gran nevada del 2010, també amb temperatura positiva

Però encara us sorprendreu més si us diem que la gran nevada del 8 de març del 2010 també va ser amb temperatura positiva a bona part del centre de la ciutat. A la part alta la temperatura sí que va arribar a baixar dels 0 ºC però en el cas del pla de Barcelona la temperatura marcava 0,7 ºC de mínima al Raval i 1,1 ºC a l’Eixample.

I tot i així la neu va agafar al terra, i de quina manera.

La gran nevada del 2010 a Barcelona

El 2004 va començar a nevar amb vuit-nou graus

Un altre cas sorprenent és el de la nevada del 29 de febrer del 2004, que molts aficionats al futbol recorden per l’estampa del partit Espanyol-València a Montjuïc sota la neu.

En aquell cas la nevada va començar amb una temperatura propera als 8-9 ºC i amb molt poca humitat. La temperatura va baixar amb la intensitat de la nevada fins als 2-3 ºC, però sempre per sobre dels 0 ºC.

El novembre del 1999, una altra dada assenyalada, es va repetir el mateix patró, amb temperatura positiva en un diumenge també màgic en què el mercuri no va baixar d’1 ºC.

I és que de nevades sota zero, a Barcelona, poques. La més sonada, la del Nadal del 1962.

Per què va nevar si la temperatura era positiva?

El cas és que aquest diumenge ha tornat a passar: neu amb temperatura positiva.

Veure caure neu granulada (o neu rodona) amb temperatura positiva és força habitual a l’hivern. El que és força més insòlit és que caiguin flocs de neu amb temperatura clarament positiva, tal com va passar ahir.

La situació en altura estava marcada per molt aire fred, valors inferiors als -30 ºC a l’entorn dels 5.500 m i aire humit a cotes mitjanes però extremament sec en una capa d’aire situada més avall, entre superfície i els 1.500 metres, aproximadament.

Els flocs de neu que queien inicialment amb temperatura negativa es trobaven més avall que aquesta capa una mica més càlida (temperatura positiva) però extraordinàriament eixuta. Els flocs de neu en arribar a aquest nivell es començaven a sublimar (passar de fase sòlida a fase gasosa). El procés físic de la sublimació (i l’evaporació) implica absorció d’energia de l’entorn per part de l’aigua. Això fa, per tant, que es produeixi un refredament.

El Meteocat ho va explicar dient que per sublimar-se el floc de neu treu calor de si mateix, o sigui que es refreda, i per tant no pot començar el procés de fusió encara que la temperatura ambiental sigui superior als zero graus.

Les nevades més tardanes de Barcelona

La nevada més tardana que va agafar a Collserola es va produir fa més d’un segle, concretament el dia 29 d’abril del 1919, amb un gruix de dos centímetres, però de nevades que hagin agafat se n’han produït diverses a l’Observatori Fabra. La més rellevant, el 9 d’abril del 1973, amb 12 centímetres.