Cada cop vivim en una Catalunya més àrida, però alhora els temporals són més violents. Ho ha confirmat la directora del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), Sarai Sarroca, que ha assegurat al betevé directe que “hi haurà més danes i més intenses”, i que ens hem d’acostumar a rebre alertes al mòbil per riscos meteorològics. Sarroca ha reivindicat per aquest motiu que l’urbanisme i la planificació territorial millori: “Potser no hem fet les coses del tot bé”, ha dit, i ha lamentat que episodis tràgics com els de València hagin de ser els que ajudin a conscienciar la societat.
Tot i que l’aigua d’aquestes setmanes ha estat molt beneficiosa, la directora del Meteocat ha assenyalat que la sequera no es pot donar per acabada: “La pluja ha ajudat a curt i mitjà termini, però encara hi ha zones amb un índex de sequera important, com el Garraf, el Montseny i l’Alt i Baix Empordà”.
També ha avisat que aquest serà un hivern sec i que el que més preocupa és “l’ascens desmesurat de la temperatura”, un fenomen que fa que els embassaments s’evaporen més ràpidament. Això sí, ha admès que “feia tres anys que no teníem primavera ni tardor i aquest ha estat un any normal“.
Els meteoròlegs, cada cop més pressionats
Dimecres un jutge de València va obrir diligències prèvies per una denúncia contra responsables de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). A pesar que Sarroca ha apuntat que l’entitat denunciant és coneguda per promoure la desinformació i que és probable que el cas no tiri endavant, els meteoròlegs s’enfronten constantment a crítiques perquè “juguem amb probabilitats”, ha admès.
Per exemple, el Meteocat fa avisos en l’àmbit comarcal quan es considera que hi ha un risc molt elevat (més del 70 %) que passi un fenomen. Però Sarroca apunta que “no tot es pot predir”. En aquest sentit, reconeix que quan es preveuen nevades o pluges intenses en determinades zones, sobretot quan cauen en caps de setmana, els serveis de meteorologia poden rebre pressions de sectors com l’hoteler.