Primer pas per fer un estudi sobre la contaminació de les platges de Barcelona. Es durà a terme principalment a les més properes al Besòs, pel passat industrial de la zona. El districte de Sant Martí s’ha compromès a impulsar-lo després que tots els partits hi han votat a favor en el darrer consell plenari. L’equip de govern ha explicat, a més, que està consultant a experts i a l’Agència de Residus de Catalunya com s’haurà de fer l’estudi.

L’estudi de contaminació de les platges, una reivindicació veïnal

La proposició aprovada al plenari de Sant Martí parteix d’una reivindicació de la coordinadora Airenet arran del tancament de la platja del Litoral, a Sant Adrià de Besòs. S’hi està comprovant si hi ha elements contaminants a causa de l’activitat industrial que hi havia fins fa uns anys. L’ajuntament d’aquesta localitat ha decidit tancar-la al públic després d’uns moviments de terres ocasionats per unes obres, fins que un estudi demostri que és segura per als usuaris.

AireNet és una coordinadora veïnal metropolitana que engloba diverses associacions de veïns i entitats i que reivindica aspectes relacionats amb el medi ambient a la zona. Demana que es facin prospeccions i un estudi a fons a les platges de Barcelona. Principalment, les més properes al riu Besòs com ho són les del Fòrum, el Llevant, la Mar Bella i la Nova Mar Bella.

Aquest punt del litoral de la ciutat, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim, va ser una zona de fàbriques fins als anys 70. Segons adverteix Marta Rosés, representant de la coordinadora, és probable que encara hi hagi restes dels residus que es van generar. Explica que els temporals o unes obres poden ocasionar moviments de terres que fan aflorar les que, possiblement, estan contaminades.