Barcelona té 1.682 palmeres datileres i més del 40 % es concentren en un sol districte, Sant Martí. Això vol dir que quatre de cada 10 exemplars es troben en aquesta zona de la ciutat. En total, n’hi ha 716, segons els registres del portal de dades obertes de l’Ajuntament. El districte inclou alguns dels carrers amb més palmeres d’aquesta espècie, com la part baixa de l’avinguda Diagonal, el passeig de Garcia Fària o l’avinguda del Litoral, a banda del Parc de Diagonal Mar.

Horta-Guinardó només té 20 exemplars

El segon districte amb més palmeres datileres se situa a molta distància. És Ciutat Vella, on hi ha 238 exemplars, és a dir, una tercera part dels que hi ha a Sant Martí. Això representa poc més del 14 % del total a la ciutat. A l’altre extrem, el territori que se situa a la cua és Horta-Guinardó, amb només 20 palmeres datileres (l’1,2 % del total).

Les palmeres datileres són en el punt de mira des que a l’agost se’n va desplomar una al Raval i va causar la mort d’una noia. Després d’analitzar-ne l’estat, al setembre, l’Ajuntament va anunciar que talarà les que facin més de 10 metres d’alçària i es trobin en zones de risc.

20 barris sense cap palmera datilera

Si posem el focus en els barris, la majoria tenen menys de 10 exemplars d’aquesta espècie. De fet, hi ha 20 barris sense cap palmera datilera i tres que només en tenen una, Ciutat Meridiana, Vilapicina i la Torre Llobeta i la Bordeta. A 18 zones més n’hi ha entre una i nou.

Per contra, Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou i la Vila Olímpica del Poblenou, tots dos a Sant Martí, acumulen més del 10 % de les palmeres datileres de la ciutat (12,3 % i 11,9 %, respectivament). El primer en té 207, mentre que el segon, 200. El que trobem en tercer lloc, el Poble-sec, en té 95, menys de la meitat que els dos primers (5,6 % del total).

A la recerca d’arbres de risc: “Busquem indicis de caiguda, però les palmeres són mudes”