(ACN/redacció) La sequera a Catalunya ha obligat a buidar el pantà de Sau, que abasteix Barcelona. Abans d’aquesta acció, el Departament d’Acció Climàtica i l’ACA han ordenat pescar i sacrificar els peixos de l’embassament per preservar la qualitat de l’aigua. “Si no fem res i no plou, moriran igualment”, ha dit el responsable d’Invasores, Jordi Ruiz.

Entre 40 i 60 tones de peix a Sau

La decisió s’ha pres pel risc ambiental de deixar que els peixos es morin per la falta d’aigua i d’oxigen i, de retruc, que contaminin l’aigua. Els experts xifren que hi poden haver entre 40 i 60 tones de peix. A nivell ambiental, a més, s’ha constatat que no hi ha cap espècie d’interès. Hi ha nou d’exòtiques i una d’autòctona que no li pertoca aquest lloc. Una barca està fent un ecosondatge als diferents punts del pantà per tenir dades més precises per poder afinar encara més el dispositiu.

Mar Martí (ACN)

L’extracció de peixos del pantà de Sau es farà mitjançant la combinació de quatre tècniques diferents. Els experts han explicat que s’escollirà la millor possible en funció de cada zona de l’embassament. La tècnica principal que es farà servir és una de tradicional i poc habitual actualment que consisteix a submergir la xarxa fins a una certa profunditat. Una altra tècnica que es pot fer servir serà la pesca elèctrica, tot i que es reservarà només per als racons o espais molt petits.

Aigua per a un milió d’habitants, 3 mesos

L’objectiu principal és preservar la qualitat de l’aigua per desembassar-la fins a Susqueda. Calculen que amb el volum actual del pantà es podria garantir el consum d’1 milió d’habitants en tres mesos. Des del govern subratllen que, amb la sequera extrema actual, cal aprofitar tots els recursos.

La mesura ha implicat desembassar 0,5 hm³/dia per tal de preservar la qualitat dels 18 hm³ que hi ha actualment a Sau i garantir la qualitat de l’aigua per atendre l’ús prioritari que és l’abastament de la població. Aquesta és una mesura extraordinària que s’adopta per preservar la qualitat de l’aigua de la conca del Ter, els embassaments de Sau i Susqueda es gestionen de forma conjunta.