Revolt de les Monges
El revolt de les Monges. Foto: Roberto de Godos / @MeteoRevolt

Tot i tenir una extensió relativament petita, Barcelona té un relleu molt variat que la fa tenir una bona col·lecció de microclimes.

La presència dels rius Llobregat i Besòs canalitzen el fred de l’interior fins als barris més allunyats del centre. Un centre de la ciutat que és molt més càlid que la resta de barris també per causa antròpica, en el conegut fenomen de l’illa de calor.

I tenim també Collserola, que entre altura, obaga i solana ens dona una gran varietat de microclimes.

El revolt de les Monges, el punt més fred

Seguint la carretera que va de Vallvidrera a les Planes, a poc més d’ 1 km des de la plaça de Vallvidrera i encara dins el terme municipal de Barcelona trobem un gir de 180 graus que és el punt més fred de Barcelona.

El revolt de les Monges és un sot situat a l’obaga de Collserola per on passa el torrent de la Budellera just on s’uneix al torrent de Cardona i al torrent de la Vinassa, tots secs bona part de l’any.

Es tracta d’un lloc molt ombrívol i enclotat. El fet de ser un sot fa que l’aire fred, en ser més dens que el càlid, quedi estancat en situacions de calma anticiclònica després d’una entrada d’aire fred. Això fa que, sovint, faci més fred al revolt que als cims de Collserola.

Un petit clot on, de forma efímera, es perd la influència termoreguladora del mar per agafar un caire més continental, en una mena de “nevera” natural que recorda a petita escala altres “congeladors” del prelitoral com Vallgorguina o Vallromanes, també a l’obaga de les muntanyes.

Dades diàries des de mitjans de març

Tot i que fa anys que es coneix l’existència d’aquest pol fred, les dades termomètriques contínues no han arribat fins a aquest 2021.

Abans hi va haver diversos intents per part del conegut Comando Tibidabo per prendre’n mesures, però només es van poder obtenir dades d’espisodis puntuals en què es van anotar registres inferiors als -5 ºC, com aquest mateix any el dia 8 de gener.

Un barceloní apassionat de la meteorologia

Ara, Roberto de Godos, un barceloní de Nou Barris i gran aficionat a la meteorologia, ha iniciat un projecte personal i totalment altruista per poder tenir dades de temperatura del revolt de les Monges cada 10 minuts, en un projecte que té dades regulars des de mitjans del mes de març que es poden consultar regularment en un portal d’internet.

De Godos ha posat una sonda a uns dos metres sobre el nivell del terra en un lloc que quedarà en l’anonimat per evitar la possible pèrdua d’instrumental i dades.

Cada 15 dies o cada cop que hi ha una entrada d’aire fred, en Roberto agafa el transport públic (no té vehicle propi), camina seguint el torrent de la Budellera i es dirigeix cap al revolt de les Monges amb el seu portàtil per poder passar les dades que la sonda proporciona.

Diferències mitjanes de més de 7 ºC respecte del centre

En només un mes de dades, De Godos ha pogut registrar dues glaçades al març (amb una mínima de -1,8 ºC el dia 21 de març) i tres registres més amb una temperatura mínima inferior a 1 ºC: el darrer, els 0,9 ºC del 18 d’abril, fa ben pocs dies.

En 30 dies ja es constata la particularitat freda d’aquest indret puntual, que dona temperatures notablement més baixes que el centre d’informació del Parc de Collserola (situat a poc més de 500 metres del revolt de les Monges) del Tibidabo i l’Observatori Fabra (amb més altitud) i, per descomptat, que el centre de la ciutat.

Temperatura registrada al revolt de les Monges durant la segona quinzena de març i comparativa amb altres indrets de la ciutat. Foto: Roberto de Godos / @MeteoRevolt

De fet, segons les dades facilitades per De Godos, en aquests 30 dies de dades s’ha constatat una diferència de temperatura de més de 7 ºC entre el revolt de les Monges i l’estació que el Meteocat té al Raval, amb una màxima diferència diària que ha arribat a superar els 9 ºC i que molt probablement, amb més mesos de dades, superarà àmpliament els 10 ºC.