Foto: Bernard Dupont

Els roquerols (“Ptyonoprogne rupestris”) són una espècie protegida i una de les quatres espècies d’orenetes a Catalunya. Des de fa poc nia a Barcelona, malgrat no ser comuna de la ciutat. Concretament, es té constància de nius al Camp Nou. També se n’han vist exemplars a la Sagrada Família, així com en alguns indrets del Parc Fluvial del Besòs.

Es diferencia dels altres tipus d’orenetes per ser de color marró i tenir unes taques blanques, molt marcades, a la meitat de la cua.

D’on són propis els roquerols?

Els roquerols acostumen a viure en pedreres, cingleres, roquissars o algunes façanes de masies abandonades. Segons l’Institut Català d’Ornitologia, el mapa d’abundància d’aquesta au afecta sobretot zones de muntanya.

Font: ICO. Mapa d’abundància de roquerols a Catalunya

L’ornitòleg Ricardo Ramos assegura haver vist roquerols, aquest 2020, des de la primavera a la Sagrada Família, malgrat no s’hi observa cap niu. En canvi, sí hi ha constància que l’any passat van niar a la façana del Camp Nou. Ramos també apunta que la presència de roquerols a Barcelona a aquesta època de l’any “és clarament indici de cria. El roquerol era una espècia d’ocell que no es veia a la ciutat ni a l’hivern, però farà uns quatre anys que es van començar a veure als hiverns i van començar a formar dormidors sota taulades de centres comercials com a Montcada i Reixac. Aquest 2020 també s’ha trobat un niu a un pont de la C31 sobre el Llobregat. És a dir, s’han acostumat a la ciutat i s’hi han quedat a niar”. Aquest fet passaria, almenys, des de fa un parell d’anys.

La meteorologia, una de les causes de l’arribada de roquerols

Ramos explica que els roquerols són freqüents en zones humides del litoral durant l’hivern, ja que en aquests indrets fa menys fred i poden trobar insectes en vol per menjar. Davant la possibilitat que hagin allargat la seva estada a la ciutat durant els mesos d’hivern, l’expert no descarta que tingui relació amb la meteorologia i amb el mateix canvi climàtic: “Només un parell de graus més donen lloc a una major abundància d’insectes, la seva teca. Després s’han adaptat a l’espai i s’han quedat a niar”. Recordem que l’hivern passat va ser força càlid a Barcelona i que aquest estiu ha estat un dels més afectats per la presència de mosquits.