Revolt de les Monges
El revolt de les Monges. Foto: Roberto de Godos / @MeteoRevolt

Dormir amb un ambient fresc i amb tapats amb una flaçada a l’estiu sembla un impossible a Barcelona, una ciutat que per sistema s’acosta al centenar de nits tropicals anuals. Però ho és, o ho seria si féssim bivac en un lloc molt concret de Collserola.

El revolt de les Monges, el punt més fred de Barcelona

Seguint la carretera que va de Vallvidrera a les Planes, a poc més d’1 km des de la plaça de Vallvidrera i encara dins el terme municipal de Barcelona trobem un gir de 180 graus que és el punt més fred de Barcelona.

El revolt de les Monges és un sot situat a l’obaga de Collserola per on passa el torrent de la Budellera just on s’uneix al torrent de Cardona i al torrent de la Vinassa, tots secs bona part de l’any.

Es tracta d’un lloc molt ombrívol i enclotat. El fet de ser un sot fa que l’aire fred, en ser més dens que el càlid, quedi estancat en situacions de calma anticiclònica després d’una entrada d’aire fred. Això fa que, sovint, faci més fred al revolt que als cims de Collserola.

Un petit clot on, de forma efímera, es perd la influència termoreguladora del mar per agafar un caire més continental, en una mena de “nevera” natural que recorda a petita escala altres “congeladors” del prelitoral com Vallgorguina o Vallromanes, també a l’obaga de les muntanyes.

Mínimes d’estiu, dignes de Vic o de Berga

En Roberto de Godos fa ja prop de mig any que publica les dades d’aquest punt tant singular de Barcelona al portal “meteorevolt”.

Les dades d’aquest punt són espectaculars i mostra els contrastos climàtics que té Barcelona i que poden ser realment pronunciats.

Aquest estiu, el revolt de les Monges no ha registrat cap mínima tropical. Ho heu llegit bé, CAP. Ni una sola nit amb temperatures superiors als 20 ºC amb una temperatura mínima mitjana propera als 16 ºC, digna de la Catalunya Central o d’alguns indrets del prepirineu.

Això vol dir que, en l’hipotètic cas que haguéssim dormit allà tot l’estiu (fent bivac, perquè no hi ha edificacions), ens hauríem d’haver tapat bé o hauríem passat fred. Sí. Fred, Barcelona i estiu.

I és que la temperatura mínima més alta registrada al revolt de les Monges durant aquest estiu ha estat de 18,9 ºC un 12 d’agost i, de nou, aquest 14 de setembre, mentre que hi ha hagut dies en ple mes d’agost en què la temperatura ha arribat a marcar valors de només 13 ºC.

De 100 nits tropicals a 0 en només 6 km

Sembla mentida però no ho és. En poc més de 6 km de distància es passa de les 100 nits tropicals registrades al Raval a les 0 del revolt de les Monges, i tot dins del mateix terme municipal de Barcelona.

El Revolt de les Monges marca, de mitjana (segons les dades facilitades per Roberto de Godos) 7 ºC menys de temperatura mínima que el Raval, tot i que amb dies en què s’han fregat els 10 ºC de diferència.

Però com hem dit, es tracta d’un lloc climàticament molt singular i únic a casa nostra.

Uns centenars de metres més de carretera i ja tindríem les primeres nits tropicals a tocar del Centre d’Informació de Collserola.

Al Rectoret, una altra de les “neveres” de Barcelona i força a prop del revolt, s’han registrat enguany 28 nits tropicals. La xifra arriba a la quarantena en el cas de l’Observatori Fabra i es dispara sobre manera en arribar a la trama urbana continua de la ciutat.

Ara ja és potser massa tard perquè l’octubre treu el nas però per l’estiu, si us voleu refrescar, ja ho sabeu. No hi ha res millor que una passejada nocturna pel revolt de les Monges.