El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola treballa per extreure un miler de carpins que hi ha al pantà de Vallvidrera. Es van detectar a finals d’agost i procedeixen, probablement, d’una bassa particular. En ser una espècie exòtica invasora, els animals s’han de retirar perquè constitueixen una amenaça per a la fauna autòctona del pantà. “Aquests peixos poden fer que els amfibis acabin desapareixent perquè es mengen les postes i els capgrossos, i també tot l’entramat que conforma la planta aquàtica”, explica Sergi García, president de Galanthus, entitat que gestiona l’extracció dels animals.

Per fer la captura, s’utilitzen nanses col·locades sota l’aigua i la pesca elèctrica, que consisteix a crear un camp elèctric al voltant de la barca on els peixos queden estabornits. Un cop capturats vius, els carpins es traslladaran al centre de conservació d’espècies Camadoca, on es convertiran en aliment d’animals en perill d’extinció.

Tot i l’actuació, el Consorci no confia a extreure tots els carpins del pantà i espera que no afectin la reproducció dels amfibis de l’any vinent.

Abocar espècies exòtiques és un delicte

La retirada es fa entre dimarts i dimecres, dos dies de feina que, segons García, es podrien haver evitat si hi hagués més conscienciació sobre el medi ambient i coneixement de la normativa. “Si algú té peixos a casa i els porta al pantà de Vallvidrera està cometent un delicte perquè abocar espècies exòtiques a un medi natural és un delicte greu”, explica.

Un pantà de recuperació d’amfibis

El pantà de Vallvidrera es va remodelar i rehabilitar per ser un punt de reproducció d’amfibis, un grup d’animals molt amenaçat a escala mundial. El Consorci va millorar la bassa per potenciar la recuperació dels amfibis autòctons del parc, com la granota reineta, i protegir l’ecosistema de la zona. No és la primera acció de retirada d’espècies invasores que s’hi fa. També s’han hagut d’extreure tortugues de Florida, que, com els carpins, arriben al pantà després de ser abandonades per propietaris que les compren per a ús domèstic i, després, se’n cansen.