L'huracà Iota, de categoria 5, abans d'impactar la costa Atlàntica de Nicaragua aquest novembre. Font: NHC/NOAA

Eta i Iota han estat dos huracans devastadors a l’Amèrica Central. Tots dos compleixen (i amb escreix) els requisits que l’Organització Mundial de la Meteorologia que preveu que si un huracà es especialment devastador o mortal, se’n retirarà el nom. Però, què passa si aquest nom és una lletra grega?

Les lletres de l’alfabet, protegides

La pregunta, que corria ja feia dies, ha estat resposta gràcies a un article de la mateixa Organització Meteorològica Mundial (OMM) rescatat del setembre pel ‘Washingtong Post’ aquest mateix dimecres.

Segons l’escrit de l’OMM, quan una tempesta o huracà és especialment devastador, qualsevol estat membre en pot demanar l’exclusió de la llista un cop acabi la temporada. Amb unanimitat, es pot acordar la retirada d’aquest nom i substituir-lo per un altre, però no per al cas de l’alfabet grec.

I el cas és que no s’havia donat la circumstància de la necessitat de retirar un huracà amb nomenclatura grega. La mateixa OMM va considerar que  “no s’esperava que l’ús de l’alfabet grec fos prou freqüent per justificar cap canvi en el procediment de denominació existent”  i va decidir continuar amb la nomenclatura grega.

El mateix comitè va acordar que no era pràctic retirar una lletra de l’alfabet grec i es va decidir que, si es donés el cas, s’inclouria a la llista de noms retirats amb l’any de ocurrència i altres detalls, però que la lletra en particular de l’alfabet grec continuaria estant disponible per usar-la en el futur.

Dit d’una altra manera, els huracans Eta i Iota només quedaran retirats parcialment, probablement com a “Eta2020”, “Iota20” o similar, però aquesta lletra continuarà disponible per als sistemes tropicals que es puguin formar en temporades vinents.

La nomenclatura, a debat la primavera cinent

El cert és que la temporada d’huracans d’aquest 2020 ja ha passat a la història com la més activa registrada mai i també com la temporada que ens ha deixat l’huracà de categoria màxima més tardà vist mai (Iota).

Tant és així, que a la reunió del 2021 del Comitè d’Huracans de l’Associació Regional de l’OMM, s’aboradaran quins noms del 2019 no es tornaran a utilitzar i, probablement, es posarà sobre la taula què cal fer amb la nomenclatura actual.

Alguns meteoròlegs americans ja insinuen que, en un context de canvi climàtic que pot donar temporades actives semblants, potser és convenient tenir llistes de noms més llargues, dues llistes o simplement seguir les llistes actuals però sense reiniciar-les a la primera lletra de l’abecedari quan comenci la temporada.

Sigui com sigui, el debat està servit.