Imatge de l'edifici de l'Observatori Fabra
L'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

Les dades de l’Observatori Fabra verifiquen la percepció que teníem la majoria: que l’octubre ha estat un mes càlid. En conjunt podem parlar de força dies assolellats i d’ambient clarament més suau del normal. Només vam tenir alguns dies una mica més frescos a l’entorn de l’episodi de llevant, cap a al tercera setmana del mes.

La temperatura mitjana al Fabra ha estat de 18,5 ºC, 1,8 ºC per damunt la normal del període 1981-2010. El dia més calorós el vam viure el dia 1, amb 26,7 ºC de màxima, i la temperatura més baixa en aquest indret elevat de la ciutat es va anotar el dia 15 amb un valor d’11,2 ºC.

Pluja concentrada en poc més d’un dia

En total s’han acumulat 83,1 litres per metre quadrat, el 91 % de la precipitació que tocaria segons les estadístiques. Cal ressaltar que bona part d’aquesta pluja es va recollir en tan sols una jornada, el 22 d’octubre, a causa de la llevantada.

En total, des del primer dia de l’any s’han acumulat 441 litres per metre quadrat. La mitjana anual volta els 620 litres.

O.Fabra
Evolució de les temperatures i la precipitació a l’octubre. Font: O.Fabra

El mes de novembre s’ha iniciat amb bonança tèrmica i temps força estable, però els mapes del temps anuncien un canvi de temps notable de cara als pròxims dies. L’ambient fred primer, i la pluja després, podrien marcar el temps de la primera quinzena del mes.