Aquesta irrupció d’aire fred ens ha deixat un rècord històric de fred a Catalunya: -34,1ºC del Clot del Tuc de la Llança, al nord del Pallars Sobirà, situat al cor de l’Alt Pirineu. Es tracta de la temperatura més baixa mai enregistrada al nostre país i arreu de la Península Ibèrica i ha superat amb escreix els -32ºC de l’Estany Gento enregistrats el 2 de febrer del 1956.

Aquesta temperatura l’ha enregistrat l’estació meteorològica de la xarxa ‘meteopirineu’, propietat de l’estació aranesa de Baqueira-Beret i gestionada conjuntament per ‘MeteoPirineu’ i ‘MeteoValls d’Aneu‘.

Tot i que no és una estació homologada pel Servei Meteorològic de Catalunya, es pot considerar com una dada força fiable i rigorosa. En aquest sentit, el Parc Natural de l’Alt Pirineu ha informat en una piulada al seu compte de twitter. Es podria considerar com una ‘dada real no oficialitzada’.

Efecte ‘piscina d’aire fred’

L’explicació científica que explica aquest fred extrem i aquesta gran variació de temperatura entre dos punts geogràfics molts pròxims es deu a l’efecte piscina d’aire fred. Es tracta d’un fenomen microclimàtic a molt petita escala impossible de projectar pels models numèrics, que consisteix en una gran sobreacumulació d’aire fred en una depressió o zona enfonsada envoltada de muntanyes adjacents més elevades. L’aire fred, molt més dens, tendeix a baixar i acumular-se al fons de les valls en les nits serenes i de vent en calma.

De fet, la inversió tèrmica, que sovint es dona a Barcelona, és un element o factor imprescindible perquè es produeixi aquest efecte ‘piscina d’aire fred’.

Irrupció d’aire fred de primera categoria

Ja hem vist que la orografia local és un factor climàtic que determina, condiciona i modifica les temperatures, precipitacions, vent i altres paràmetres que ‘venen donats’ per una configuració atmosfèrica a més gran escala. La situació sinòptica d’aquesta matinada de Reis ha vingut marcada per aquesta gran massa d’aire fred amb valors de gairebé –33ºC a 5.500 metres d’atmosfera lliure. Així doncs, les masses d’aire més ‘globals’ determinen el contingent (el marc global, el context), mentre que la geografia determina el contingut específic o les particularitats d’aquesta situació.

Tot plegat en un context de baixes temperatures arreu del país i també aquí a Barcelona. De fet, avui s’han enregistrat les temperatures més gèlides d’aquest hivern a la ciutat, amb -3ºC al Rectoret i glaçades als barris de muntanya, a Zona Universitària i al sector Besòs.

Temperatures mínimes dimecres 6 gener 2021 a Barcelona

Rècord peninsular…de només un dia

Els -34 ºC registrats el dia de Reis al Tuc de la Llança han estat durant 24 hores rècord peninsular.

Aquest dijous, un altre sot similar situat al vessant nord dels Picos d’Europa hauria marcat una temperatura mínima de -35,6 ºC, en un altre dels pols freds peninsulars.

Queda clar que són indrets poc representatius, però també és cert que mai s’havien mesurat abans aquestes dades a l’estat.