Joguines

L’acumulació de joguines que ja no s’utilitzen perquè els nens no hi juguen o perquè s’han anat fent grans és un problema freqüent a les cases de moltes famílies. Sovint són joguines, a més, que estan en bon estat i que poden tenir una segona vida. El problema és on portar aquestes joguines usades perquè altres nens les puguin reaprofitar? Durant les festes de Nadal es posen en marxa moltes campanyes de recollida de joguines, però la resta de l’any també tenim opcions disponibles.

Recollida de joguines als punts verds

Una opció fàcil i còmoda és poder portar les joguines que ja no volen en un dels 30 punts verds que hi ha distribuïts per tota la ciutat. A les deixalleries hi ha un espai on deixar-les. Aquesta recollida de joguines es fa tot l’any i es gestiona a través de la Fundació Formació i Treball. L’entitat és l’encarregada de seleccionar les joguines, classificar-les i distribuir-les després a diferents projectes socials o vendre-les a la Botiga Amiga de la mateixa fundació (hi ha set establiments només a Barcelona). Aquest programa municipal de reutilització de joguines velles funciona des de fa cinc anys.

Aquest darrer any, 2019, la Fundació Formació i Treball ha recollit 150.000 quilos de joguines, un 61 % més que l’any anterior. D’aquestes, més del 60 % s’han pogut reutilitzar perquè estaven en perfecte estat.

Il·lusions Solidàries a Sant Andreu

També existeixen iniciatives a títol individual, com les de l’entitat Il·lusions Solidàries. Es tracta d’un grup de persones de Caldes d’Estrac que des del 2012 recullen joguines per als nens en risc d’exclusió social. L’entitat també té un punt de recollida a la Nau Vila Besòs, al torrent d’Estadella, 11, a Sant Andreu. Hi són els dimarts i els dijous, però recomanen trucar abans per avisar-los als telèfons 664 508 242 – 93 791 22 42.

Consoles i videojocs vells per als hospitals

Si el que voleu donar són consoles o videojocs que ja no feu servir ho podeu fer a través de Juegaterapia. Es tracta d’una entitat que es va crear el 2010 i que recull aquestes joguines tecnològiques de manera gratuïta i les fa arribar als nens que estan ingressats als hospitals. La iniciativa, que va a començar a Madrid, reparteix consoles i videojocs a hospitals de tot el món, també als de Barcelona.

Joguines sense Fronteres

Joguines sense Fronteres és una altra ONG que, des de l’any 2000, també recull joguines usades que, un cop netes i revisades, es donen tant a particulars com a associacions que treballen amb menors i adolescents, ja sigui d’aquí o a altres països del món. Per poder fer una donació s’ha de contactar prèviament amb l’entitat a través del correu electrònic o per telèfon.