Aquesta setmana han aparegut diverses rates mortes flotant a l’aigua a la platja del Bogatell. Els animals han estat localitzats a la vora del mar, a tocar de l’espigó de la Mar Bella. Un usuari ha enregistrat amb el telèfon mòbil com els banyistes recullen amb una bossa els rosegadors, que van acabar dipositats a la sorra de la platja pel vent i els corrents del mar.

Els socorristes asseguren que episodis com aquest no són cap novetat. Expliquen que l’aparició de rates mortes a l’aigua es repeteix cada cop que plou amb intensitat a Barcelona després de dies de sequera. Això és a causa del sistema de clavegueram que té la ciutat: quan plou, l’aigua de la pluja es barreja amb la de les clavegueres, fet que comporta l’expulsió a la mar de substàncies fecals, objectes de rebuig i també de rates. De fet, dilluns a la nit va caure una tempesta a Barcelona que va deixar més de 20 l/m² a diversos barris de la ciutat. Els dies següents ha estat quan s’ha detectat la presència d’aquests animals, que en algun cas ha obligat els banyistes a retirar-les.

Un banyista recull rates a la platja del Bogatell

L’usuari que ha fet arribar aquestes imatges a betevé denuncia que els socorristes no van fer res per retirar els animals morts. Però la neteja del mar no és competència del personal socorrista, sinó d’un servei de neteja específic que s’encarrega de retirar les substàncies de rebuig que floten al mar. Com a molt, els socorristes poden hissar la bandera groga per la mala qualitat de l’aigua. Així ho van fer fa dos anys, quan es va produir una situació similar a diverses platges de Barcelona.

Més de 200.000 rates a les clavegueres de Barcelona

Al clavegueram de Barcelona hi ha més de 200.000 rates, segons un cens elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Precisament un dels barris on s’ha detectat una major presència de rosegadors és la Barceloneta, que dona al mar.