Revolt de les Monges
Autor: @MeteoRevolt

El revolt de les Monges, situat al vessant vallesà de Collserola, és un dels punts més freds del terme municipal de Barcelona. A l’hivern hi glaça sovint, amb registres de temperatura mínima comparables amb poblacions de la Catalunya Central. En aquesta raconada encara és hora que es noti la calor nocturna que ja fa setmanes que ha arribat a la resta de Barcelona. Gràcies al seguiment que en Roberto de Godos fa de la temperatura en aquest racó de Barcelona des de fa més d’un any es pot saber fins a quin punt pot arribar a refrescar durant les hores nocturnes.

Lluny de les nits tropicals

Les dades d’aquest mes de maig revelen que les nit tropicals no s’han ni ensumat, a diferència d’altres punts de la ciutat. Mentre que al Raval n’hi ha hagut set (amb registres de fins a 20,8 ºC) i a l’Observatori Fabra dues (una de les quals, amb una mínima de 21,8 ºC), al revolt de les Monges s’ha quedat ben lluny de registrar-ne cap.

La temperatura mínima més alta de tot el maig ha estat de 12,7 ºC, entre vuit i nou graus més baixa que a les estacions del Fabra i del Raval. Tot i això, hi ha hagut jornades en què la diferència respecte del centre de la ciutat i del Tibidabo ha estat a tocar dels 10 graus.

Abans no arribés l’ambient d’estiu a partir de mitjans de mes, les matinades havien estat encara més fredes. El dia 6 es va registrar el valor més baix de tot el maig, amb 6,4 ºC. Un valor que al centre de Barcelona seria digne de ple hivern.

L’estiu passat, sense calor de nit

De fet, l’estiu del 2021 no hi va haver cap nit tropical al revolt. Contrasta, en canvi, amb les 102 que es van registrar al centre de Barcelona, concretament a l’estació meteorològica del Raval, que es troba a poc menys de 6,5 km en línia recta del revolt de les Monges.

La temperatura mínima més alta de l’any passat van ser els 18,9 ºC dels dies 12 d’agost i 14 de setembre. Un valor que contrasta amb els 25,8 ºC del Raval, el dia 14 de juny, o amb els 24,3 ºC del 12 d’agost de l’Observatori Fabra.