aiguat del novembre des de l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas
aiguat del novembre de 2018 des de l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

Probablement teniu assegurança de la llar. Potser no l’heu fet servir mai, però en aquest tipus d’assegurances també hi estan coberts els desperfectes que puguin causar alguns fenòmens meteorològics. Però, què diu la lletra petita? Quant ha de ploure? Quant de vent ha de fer?

El vent, el llindar més difícil a Barcelona

Tot i que cada pòlissa pot ser molt diferent, la majoria d’asseguradores tenen a les seves cobertures generals una clàusula que parla expressament de fenòmens atmosfèrics.

En el cas del vent, tot i que no hi ha un llindar unànime, la majoria d’asseguradores es mouen en uns mínims que oscil·len entre els 75 i els 96 km/h la més exigent.

És a dir, només en el cas que les ratxes de vent superin aquests llindars quedarem coberts, i s’han de superar en alguna de les estacions oficials properes a casa nostra, bé siguin del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) o bé de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Tenint en compte el llindar més comú a les asseguradores (de 80 a 90 km/h) i analitzant les dades obertes que el Meteocat ofereix dels darrers 11 anys, trobem que és realment complicat superar aquests llindars.

Tant és així, que en el cas del Raval només el 24 de gener del 2009 supera aquesta marca. Un dia en 11 anys. Aquesta xifra puja una mica a l’estació que el Meteocat té a la Zona Universitària, on amb una pòlissa que ens cobrís a partir dels 80 km/h hauríem cobert els danys dels dies 17 de gener del 2018 i 21 de gener de 2020 amb el temporal Gloria. Tres dies en 11 anys.

Com més amunt, més vent. Així, els veïns de Vallvidrera haurien pogut reclamar (amb dades de l’estació que el Meteocat té a l’Observatori Fabra) 12 dies, de mitjana prop d’un per any amb un llindar mínim de 90 km/h. La xifra es multiplicaria per dos (26) si el llindar de la nostra pòlissa indiqués que quedem coberts a partir dels 80 km/h. El temporal Gloria aquí hauria quedat totalment cobert.

La pluja ha de ser molt intensa

Les asseguradores, en canvi, tenen un criteri gairebé unànime pel que fa a la pluja. Només un gran aiguat i amb una intensitat molt forta ens cobrirà les destrosses causades per la pluja.

Concretament han de caure més de 40 litres per metre quadrat en un espai temporal de només una hora: un autèntic aiguat.

Analitzant les dades semihoràries del portal de dades obertes del Meteocat, veiem que a l’estació del Raval hi ha fins a sis dies en els darrers 11 anys que s’ajusten a aquestes dades i sis més que, depenent del minut exacte d’inici i final de l’aiguat, es podrien ajustar també a aquest registre. El cas més cridaner al Raval va ser el 6 de setembre del 2018, amb una gran ploguda de 92 litres, dels quals més de 80 van caure en només una hora i gairebé 60 en només 30 minuts.

En el cas de l’estació meteorològica de l’Observatori Fabra, tot i que els dies són diferents (atesa la irregularitat d’aquest tipus de tempestes), els números són força semblants: sis dies en què s’han superat amb seguretat els 40 litres en menys d’una hora i cinc més que podrien ser susceptibles d’haver-ho fet. El màxim, un aiguat del 15 de novembre del 2018, un dia en què van caure gairebé 140 litres, 51 dels quals en només mitja hora. Sigui com sigui, un màxim de 12 dies en 11 anys.

Els desperfectes per llamps, això sí, queden inclosos a la majoria d’asseguradores.

Calamarsa, pedra i neu, els més “assequibles”

Les asseguradores, en canvi, no marquen cap barem per a aquests fenòmens. Tot i que queden cobertes, l’únic necessari és que realment hagi aparegut tal fenomen.

En canvi, a la majoria d’asseguradores, ni les onades ni les gelades queden cobertes.

On he de buscar les dades, en cas de necessitar-les?

Tot i que Catalunya és un territori on hi ha moltíssimes estacions meteorològiques, només les oficials us serviran per justificar un registre davant una asseguradora.

El més recomanable és acudir al Meteocat o l’AEMET i demanar un informe del dia que ens interessi per saber si l’assegurança ens ho cobreix, tot i que moltes asseguradores també asseguren que accepten proves gràfiques de diversos edificis situats a la mateixa zona amb danys similars per justificar les dades.

I, evidentment, fullejar les condicions de la nostra pòlissa, per saber exactament què diu la nostra.