
Barcelona és una ciutat amb un enclavament geogràfic molt peculiar. Encaixonada entre dos rius, amb el mar a un costat i la serra de Collserola a l’altra banda, té unes particularitats climàtiques molt peculiars, en part també donades pel relleu, que fa que en pocs kilòmetres passem dels 0 als 500 metres d’altitud.
Una eina per saber l’altura de qualsevol punt del mapa
Però, a quina altura vius? Una eina de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) t’ho permet saber en uns instants.
El mapa topogràfic de Catalunya elaborat per l’ICGC et permet saber amb una precisió de centímetres l’altura exacta a la qual es troba el portal de casa teva i, si hi tens curiositat, de qualsevol punt de la geografia catalana.
Només has d’apropar-te tot el que puguis al mapa adjunt per trobar el lloc del que t’interessi saber l’altura i allà trobaràs, la xifra exacta de l’altitud sobre el nivell del mar (en metres i centímetres).
La Gran Via, una cota 20 aproximada
Barcelona “cau” cap al mar i cap als rius i “puja” cap a Collserola.
Els carrers que uneixen costat Besòs i costat Llobregat són els que tenen una altitud més constant. Així, per exemple, la Gran Via, ressegueix la cota 20 (aproximada) entre la plaça de Tetuan i la plaça d’Espanya i va baixant progressivament de cota cap al nord a partir de la plaça Tetuan i cap al sud a partir de plaça d’Espanya.
Si la Gran Via és la “cota 20”, a mesura que pugem carrers paral·lels anirem guanyant altitud. El carrer Aragó seguiria la cota 25-30; el de Provença, la cota 35, i el carrer de Còrsega, la cota 40.
Els barris més a tocar de mar tenen una altura que, sovint, no arriba als 5 metres sobre el nivell del mar.
L’avinguda Diagonal, dels 100 als 4 metres
De les grans artèries de la ciutat, l’avinguda Diagonal és la que destaca més per la seva “caiguda” o “pujada” gradual, depenent del sentit en el que es faci.
El Parc de Cervantes, situat a la part alta de la Diagonal, toca els 100 metres d’altura sobre el nivell del mar, una altitud que baixa progressivament fins als 4 metres de la plaça de Llevant, a tocar del número 1 de l’avinguda. I, al mig, la cota 50, que la situaríem a la plaça de Francesc Macià.
La ronda de Dalt, arriba a superar la cota 170
Més altitud tenen alguns punts de la ronda de Dalt (que per alguna cosa es diu així). El punt més el trobem entre la rotonda de Bellesguard i el CosmoCaixa, on se superen els 170 metres d’altura per anar baixant ràpidament de cota a mesura que ens acostem al nus de la Trinitat i el nus del Llobregat.
La ronda de Dalt perd els 100 metres de cota a partir de la plaça de Karl Marx (sentit Trinitat) i poc després de la confluència amb la B-23 (en sentit Llobregat).
Vallvidrera, entre els 300 i els 400 metres
Entre les zones habitades situades a més altitud de la ciutat hi trobem Vallvidrera, amb una cota mitjana aproximada de 350 metres d’altura.
El funicular de Vallvidrera salva un desnivell d’una mica més de 150 metres entre els 200 metres d’altura que trobem al peu del funicular i els 358 metres d’altura de la plaça de Pep Ventura, a l’estació superior de Vallvidrera.
A Vallvidrera, però, trobem edificacions a tocar dels 400 metres al costat de la font de la Budellera, gairebé la mateixa altura a la qual trobem l’Observatori Fabra.
La literal cota 500 del Tibidabo i el parc d’atraccions
I així arribem al sostre (amb trampa) de Barcelona: el cim del Tibidabo.
La cota 500 recorre literalment la plaça del Tibidabo i l’àrea panoràmica del Parc d’Atraccions del Tibidabo. El Carrussel, l’Avió, la Sínia i la Talaia es troben literalment a 500 metres d’altitud. Queden, això sí, per sota dels 516 metres del temple expiatori del Sagrat Cor, lleugerament per sobre.
Com a curiositat, l’aplicatiu de l’ICGC permet saber l’altura a la qual es troba un dels punts més alts de la torre de Collserola que, amb més de 700 metres sobre el nivell del mar que, ara sí, és el punt més alt de Barcelona.
La ronda litoral, fins i tot per sota del nivell del mar
I encara una curiositat més. El mapa topogràfic de Catalunya de l’ICGC recull indrets situats per sota del nivell del mar a la nostra ciutat.
La ronda del litoral circula en molts trams a una altura inferior als 5 metres però amb mínims que se situen per sota del nivell del mar.
Això passa al tram de túnel comprès entre la plaça de les Drassanes i Colom, quan s’arriba gairebé als 2 metres sota el nivell del mar. Una mica més al nord, torna a baixar lleugerament dels 0 metres a la zona soterrada que hi ha sota el Palau de Mar i la plaça de Pau Vila.
