sortida sol barcelona gener 2025
sortida de sol del 29 de gener a Barcelona. Foto: Alfons Puertas - Observatori Fabra
Escolta aquesta notícia

El gener d’enguany passarà a la història per ser un dels més càlids registrats mai a l’Observatori Fabra. A l’hivern meteorològic li queda encara el mes de febrer, que ja fa sis anys que es comporta més com un mes de primavera.

El febrer podria començar amb fred

Els models meteorològics fa uns dies que apunten a la possibilitat d’un inici de mes amb temperatures baixes, fins i tot una mica més del que seria habitual.

anomalia temperatura setmana 3 febrer 2025
Anomalia de temperatura en superfície segons el model europeu per a la primera setmana del febrer

En aquest sentit, s’entreveu un possible bloqueig anticiclònic als països escandinaus, que afavoriria l’arribada de fred intens continental a molts països d’Europa durant el primer tram del febrer. Com sempre, nosaltres, molt més allunyats del fred manantial, quedem en espera del que pugui passar, però hi ha diversos escenaris que indiquen la possibilitat d’una primera setmana de febrer amb fred.

Amb una mica de sort, la disposició dels centres d’acció ofereix la possibilitat de la formació de borrasques al Mediterrani, però en aquest sentit encara no hi ha res lligat.

La temperatura, batalla perduda

Si bé és cert que els models indiquen un primer tram amb fred hivernal, els models estacionals que intenten trobar els patrons que marcaran el temps del proper mes indiquen un escenari gens nou per al mes de febrer.

Tant el model del Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini (ECMWF) com el model americà de la NOAA aposten per un febrer que, en còmput global, acabarà amb temperatures superiors a les que serien habituals.

anomalia febrer NOAA
Anomalia de temperatura prevista per al mes de febrer segons la NOAA

Cal remarcar que en el cas de l’Observatori Fabra de Barcelona el mes de febrer fa anys que no es comporta com a tal i cal remuntar-se al febrer del 2018 per trobar-ne un amb fred i també amb més pluja del que és habitual aquest mes.

Des del 2018, sis anys en què el febrer s’ha comportat com un mes de març o fins i tot com un abril habitual, com és el cas del febrer de l’any passat, rècord històric de la sèrie centenària de l’Observatori Fabra.

El febrer podria ser més plujós

El febrer, un mes que no és especialment plujós, fa també sis anys que és especialment escarransit. Dels darrers anys, els febrers del 2019, 2020 i 2020 ens han deixat menys de cinc litres de pluja acumulada. Dels darrers sis anys, només el febrer del 2023, amb 40 litres de pluja, va superar mínimament la mitjana del mes, que a l’Observatori Fabra se situa en 35,6 litres.

anomalies pluja temperatura febrer 2025
Anomalies de temperatura (esquerra) i pluja (dreta) per al mes de febrer elaborades pel Meteocat, basant-se en les dades del Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini

Els models estacionals, en aquest sentit, semblen apostar per un febrer amb possibles situacions mediterrànies que podrien comportar un mes amb una mica més de pluja de la que seria habitual.

Malgrat que en aquest sentit els models són esperançadors, cal remarcar que es tracta d’un pronòstic estacional que intenta acostar-se a una realitat molt complexa i difícil de preveure. El veredicte final del que hagi pogut donar de si el febrer el tindrem el proper 1 de març.

Comparteix a: