temps hivern 2021-2022
L'hivern del 2018 va deixar neu granulada a les platges de Barcelona

El dia 1 de desembre és el punt de partida de l’hivern en meteorologia i climatologia. Es tracta d’un bon moment per mirar mapes i intentar entreveure com serà la nova estació, i més enguany, que hem viscut la tardor més càlida mai anotada a Barcelona amb una temperatura mitjana gairebé tres graus superior a la mitjana climàtica.

La tardor també ha estat rècord pel que fa a poca precipitació, tan sols 32 litres per metre quadrat, molt per sota dels 225 litres de mitjana.

Amb aquests precedents, i a punt de cloure l’any més càlid mai anotat a Barcelona, és bon moment per intentar entreveure si l’hivern ens durà, per fi, un canvi de tendència o bé continuarem arrossegant la sequera i suavitat tèrmica dels darrers mesos.

La tardor del 2022 ha estat la més càlida registrada a Barcelona
L’altra gran protagonista d’aquesta tardor insòlita ha estat la poquíssima pluja recollida en la que, de mitjana, és l’estació més plujosa de l’any

Un hivern més càlid, però força habitual pel que fa a la precipitació

El model de l’agència nord-americana NOAA anuncia que, en conjunt, l’hivern serà més càlid de l’habitual arreu d’Europa, també a Catalunya, però podria ser pròxim a la normalitat pel que fa a precipitació. Convé recordar que l’hivern és la segona estació més seca de l’any a Barcelona, on de mitjana cauen 128 litres per metre quadrat.

El model estacional europeu del C3S (Servei de Canvi Climàtic de Copèrnic), que es basa en les dades del sistema de predicció estacional per conjunts del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (l’ECMWF), coincideix amb la previsió del model americà. Preveu un hivern clarament més suau però a l’entorn de la normalitat pel que fa a la precipitació.

Hi ha pluja a la vista?

A curt termini els mapes del temps anuncien la possibilitat d’alguns plugims la jornada de dissabte, però malauradament no entreveuen de moment cap episodi de pluja ni general ni abundant.

Més enllà, els mapes mantenen la presència d’un anticicló potent al nord d’Europa durant uns quants dies, fet que obre les portes que el Mediterrani pugui veure’s afectat per alguna borrasca que també pugui aportar precipitacions al nostre entorn.

Aquest escenari seria més probable, ara per ara, durant la primera meitat del mes. Els mapes d’anomalia de precipitació indiquen que tant la setmana del 5 a l’11 de desembre com la del 12 al 18 de desembre podrien ser més plujoses de l’habitual a Catalunya.

Aquest escenari sembla que perdria entitat a l’inici de les festes de Nadal. La setmana del 19 al 26 de desembre ja no es preveu, de moment, més plujosa de l’habitual a Catalunya, tampoc la darrera setmana del mes.

Anomalia de precipitació del 19 al 26 de desembre