pluja estiu

La primavera acaba de començar. Una estació a cavall del fred de l’hivern i de la calor de l’estiu i que acostuma a ser un dels moments més plujosos a casa nostra, just després de la tardor.

Primavera càlida per als dos models de referència

Tant el model americà de la NOAA com el model europeu de l’ECMWF auguren una primavera amb poques perspectives de fred.

Anomalia de temperatura per als mesos d’abril maig i juny. Font: NOAA

Així, el model americà indica una primavera sense fred a Europa, i serà la península Ibèrica una de les zones on la temperatura es podria ajustar una mica més al que seria habitual per a aquestes dates.

Previsió d’anomalia de temperatura i precipitació elaborada pel Meteocat, segons el model europeu del ECMWF. Font: Meteocat

En el cas del model europeu, l’anomalia positiva de temperatura és més constant i es repeteix durant gairebé tots els mesos, amb un màxim que coincidiria el mes de juny, que el model europeu vaticina també com a molt sec. Malgrat tot, juny es considera a efectes climàtics un mes d’estiu.

Discrepància pel que fa a la pluja

Els dos models marquen, però, previsions contradictòries pel que fa a les precipitacions.

Mentre que el model europeu (ECMWF) indica una primavera eixuta, especialment els mesos de maig i juny, el model americà de la NOAA indica tot el contrari i, fins i tot, aposta per precipitacions més abundants del que seria habitual, especialment a l’abril.

Anomalia de precipitacions per al mes d’abril. Font: NOAA

Uns models per no agafar al peu de la lletra

Tot i que han millorat molt, els models estacionals no tenen encara una fiabilitat especialment bona, per la qual cosa cal entendre’ls simplement com una possible tendència.

Bé és cert que han estat nombrosos els encerts en àmbit continental durant els darrers anys, també n’han sovintejat els pronòstics poc acurats.

Així, sense anar més lluny, es vaticinava un hivern sense fred, cosa que a grans trets ha passat. Però l’hivern ens ha deixat també descàrregues d’aire fred molt potents com feia anys que no teníem, tant a la península com a Europa.

A més a més, pot passar que un mes sigui càlid en conjunt però amb una entrada freda potent d’alguns dies, que quedaria emmascarada.

El veredicte final de com haurà estat aquesta primavera el tindrem l’1 de juny, quan començarem l’estiu climàtic.