En els últims 10 anys, la riera de Vallvidrera ha passat de tenir una qualitat d’aigua bona a dolenta, segons estudis de la Universitat de Barcelona i l’Agència Catalana de l’Aigua.
La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola denuncia que l’ecosistema de la riera està amenaçat i demana que s’actuï per preservar el principal curs d’aigua del Parc Natural de la Serra de Collserola. De la seva banda, el consorci, a petició de la plataforma, està redactant un pla de gestió global de la conca fluvial per revitalitzar la riera.
Aigua contaminada
La plataforma apunta que els principals motius del mal estat de l’aigua són les limitacions de l’EDAR de Vallvidrera, la depuradora de les Planes, que no dona a l’abast. Un altre aspecte són els metalls pesants que conté l’aigua que arriba a la riera provinent de col·lectors del veïnat. A més, també hi van a parar fuites d’aigües fecals de fosses sèptiques d’habitatges dels entorns. D’altra banda, la plataforma apunta que les extraccions d’aigua per a rec que s’hi fan són excessives. Un tema que també preocupa els veïns de Vallvidrera i l’associació El Mussol de Sant Cugat.
Riera en perill
La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola alerta de la situació de vulnerabilitat d’una riera que ja ha desaparegut en alguns trams. L’extensió més gran que ha quedat sepultada és entre el baixador de Vallvidrera i les Planes, que es va haver de canalitzar quan es va construir l’autopista E-9. Segons l’entitat, hi ha diversos trams degradats i demanen que es restaurin: “Les parts que encara es poden arribar a recuperar són vitals per garantir aquesta funció que té la riera de potenciació i connexió de biodiversitat, tant d’espècies animals com vegetals”, explica Xavier Jordà, integrant de la plataforma.
Artificialització de la riera
Des de la plataforma han diagnosticat diversos punts crítics de la riera, alguns dels quals on s’ha canalitzat i, per tant, ha perdut el seu entorn natural de bosc de ribera i la seva biodiversitat. Al tram que passa per Barcelona, voldrien que es renaturalitzés el berenador de Can Pichurri i se n’eliminés el pàrquing i les construccions.
Des de l’entitat, denuncien que a Sant Cugat s’han artificialitzat 100 metres de la riera a causa de la construcció de Can Borrull. A Molins de Rei, a la Rierada, demanen que s’aturin una sèrie de projectes urbanístics que afectaran la riera, així com també denuncien que amb la construcció del polígon industrial de Les Llicorelles s’ha destruït bona part de l’entorn de la colònia de Ratpenats de cova, a només 200 metres del refugi.
El pantà de Vallvidrera, una prioritat
La plataforma alerta que el pantà de Vallvidrera, principal massa d’aigua del parc i potencial per a la seva biodiversitat, es troba en un estat de greu de degradació del seu estat ecològic. “Hi ha problemes d’infraestructures, com claveguerams que passen per sota, hi ha una facilitat excessiva d’accés al pla d’aigua que fa que hi hagi una sobrefreqüentació de persones, que moltes d’elles fan abocaments d’espècies invasores”, explica Xavier Jordà, integrant de la plataforma. Per això, entre altres mesures, demanen una protecció perimetral del pantà perquè la gent no s’hi pugui apropar.
La importància ecològica de la riera
La riera de Vallvidrera és el curs d’aigua més important del Parc Natural de la Serra de Collserola, i un espai de potenciació i connexió de la biodiversitat. Té un recorregut de 12 quilòmetres: neix a Barcelona, a Vallvidrera, passa per Sant Cugat i Molins de Rei, on desemboca al riu Llobregat. Està protegida pel Parc Natural de Collserola, per la Reserva Natural Parcial en l’àmbit espanyol i per la Xarxa Natura 2000, a Europa.
La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola denuncia que les administracions responsables de la conservació de la riera, Consorci del Parc Natural i administracions com ajuntaments, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya, no fan prou per evitar el seu deteriorament.
Pla de gestió de la conca fluvial
Des del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola són conscients de la problemàtica de la riera i fan actuacions puntuals per preservar-la, com l’extracció d’espècies invasores al pantà de Vallvidrera. A petició de la plataforma, es va fer un consell consultiu l’octubre del 2020 que va concloure que es necessitava un pla de protecció de la conca fluvial de la riera. Ara, el Consorci està redactant un pla de gestió global per millorar l’estat actual.