paraigua plegat

La sequera continua i continuarà a Barcelona. No hi ha indicis de pluja ni a curt ni a mitjà termini. L’anticicló que ens afecta es mantindrà ferm com a mínim una setmana més i hi ha mapes que l’allarguen encara més en el que és un dels clàssics hivernals per excel·lència.

El temps a Barcelona, permanentment actualitzat

Anticicló potent amb minves

L’anticicló, potentíssim, amb una pressió de més de 1040 hPa i centrat entre les illes Britàniques i Centreuropa, és un habitual de casa nostra en aquesta època de l’any.

mapa pressió windy 14 gener
La pressió atmosfèrica superarà els 1040 hPa al centre de l’anticicló. Font: windy

D’aquestes altes pressions i calma anticiclònica reben el nom les tradicionals “minves de gener”, un fenomen que es donarà a casa nostra els propers dies i que comporta un descens del nivell del mar, precisament per aquesta alta pressió que s’exerceix a la seva superfície.

Inversions tèrmiques, sol i fred intens

Aquestes altes pressions garantiran un temps molt estable i tranquil durant els propers dies, en un episodi que es pot allargar, fins i tot, més de 10 dies.

Però, tot i el sol, la ubicació de l’anticicló en latituds altes i amb lleugera entrada de vent de nord fa pensar que serà un anticicló molt fred, amb temperatures que seran molt baixes de nit però també de dia. La massa d’aire ens arribarà directament de Centreuropa i el bàltic.

Trajectòria que farà la massa d’aire fins a Barcelona abans d’arribar el 16 de gener. Font: NOAA

En el cas de Barcelona, serà freqüent baixar dels 5 ºC als barris del costat Besòs i les valls de Collserola, fins i tot sense descartar alguna temperatura mínima a tocar dels 0 ºC, un fet cada cop més difícil d’assolir a casa nostra. A l’interior, reapareixeran les boires, que seran gebradores. Glaçades generalitzades nocturnes a bona part del territori exceptuant la línia de mar.

I, malgrat el sol que pugui fer, la temperatura màxima tampoc no podrà pujar pas gaire i tindrem dies plenament hivernals amb una màxima que tot just superarà els 10 ºC.

I la pluja, quan tornarà?

Ni hi és ni se l’espera. La sequera pluviomètrica extrema que es manté ja fa més d’un any no sembla que hagi de tenir un punt final proper i, de fet, els 7-10 dies vinents es presenten pràcticament sense opcions de pluja enlloc de Catalunya.

Els embassaments continuen el descens en les reserves hídriques que, avui dia, marquen un volum d’aigua emmagatzemada inferior al 60 % de la capacitat total.

Gener, un mes poc “amic” de la pluja

Agradi o no, gener és (tret excepcions) un mes sec. En un clima com el nostre, en què tenim dues estacions òptimes de pluja -a la primavera i la tardor-, trobem un hivern en què, després de l’estiu, és l’estació més seca de l’any.

De fet, de mitjana, durant el mes de gener cauen poc més de 45 litres a Barcelona (la meitat que el mes més plujós, l’octubre), tot i que amb una grandíssima irregularitat.

Trobem prop d’una desena d’anys en què al gener no ha caigut ni una sola gota d’aigua, però també trobem autèntics temporals de pluja. Sense anar més lluny, el Gloria del 2020. El gener més plujós va ser el d’un llunyà 1979, amb més de 250 litres caiguts.